vizsgálat

Tisztelt Laki András Doktorúr. Azt szeretném kérdezni, hogy milyen vizsgálattal látható a vastagbél utolsó szakasza mögötti terület.Hasamban tapintani tudom a vastagbél utolsó szakaszát. Amikor ez a rész kiürül alatta ill. mögötte göröngyös részt tapintottam, ami nyugtalanít.UH vizsgálattal nem láttak kórosat, de ott azt mondták, hogy a bél mögötti rész nem látható UH-al. Válaszát előre is köszönöm: K-né T. Judit

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza képalkotó diagnosztika témában

Tisztelt Kérdező!

A leírásból nem teljesen világos, hogy mire is gondol, ugyanis anatómiailag

a vastagbél utolsó szakasza a végbél, ami a keresztcsont és farokcsont

előtt, a húgyhólyag és nőknél a méh mögött, mélyen van, a has felől nemigen lehet kitapintani és mögötte

már nincsen más szerv. A vastagbél másik "vége", vagyis inkább eleje a

vakbél (ez nem azonos "vakbélgyulladás"-ból ismert szakasznak, az valójában az anatómiai nevén féregnyúlvány gyulladása) , ami jobb oldalon az alhasban van, de e mögött

sincsen már más hasi szerv, csak a medencefali izomzat és a csont.

A vastagbél egyes szakaszait valóban. ki lehet esetleg tapintani, de inkább

csak kóros állapotában, vagy kemény széklettel kitöltötten. Kérdéses, hogy Ön

valóban a vastagbelét tapintja-e. Látatlanban ezt nehéz megítélni, de a kismedencében

például egy megnagyobbodott, miómás méh lehetősége is felmerülhet. Ha

ultrahanggal nem láttak kórosat (a kismedence, alhas jó vizsgálatához telt

húgyhólyag szükséges) , és kezelőorvosa is megerősíti a kóros tapintási

eltérést, javasolható még nőgyógyászati vizsgálat, hasi - kismedencei

CT, illetve ha nőgyógyászati volna a probléma, esetleg kismedencei MRI vizsgálat. A belek mögötti területek ultrahanggal valóban nem mindig és nehezen vizsgálhatók, különösen ha a belek levegőt tartalmaznak.

Kérdés: 2013. február 22., 12:39; Megválaszolva: 2013. február 26., 19:49
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Mammográfia sugárártalom
Mellkasröntgen covid után
Koponya mri lelet
Szeretném kérni Öntől az mri...
Koponya MR vizsgálat