Mi mit jelent?

Röntgen eredményem eredményét nem értem.Háti kyphosis megtartott.Enyhe S alakú háti scoliosis.Háti csigolyák közötti rések kp.szakaszon mérs.szűkebbek.Zárólemezek kissé egyenetlenek.L.lordosis elsimult.Zárólemezek kp.dors.harmadban enyhén ívelten kimélyültek, praesacralis rés egyenletesen kissé szűkebb.SI izületi rés jobb old.átl.tágasságú, bal old.a rés craniálisan és főleg a kp. harmadban elmosódott kontúrral kiszélesedett.Tibia ízfelszine medialisan mko.ívelten kimélyült, az izfelszínen subchondralis sclerosis látható.FP rés lat.jelzett mértékben szűkebb. A bal tuberositas tibiae csontmagja töredezett, részben külön áll. A csontmagnak megfelelően a lágyrész a tuberositas tibiae magasságában ívelten enyhén előemelkedik.Jobb oldalon tuberositas tibiae kissé kifejezettebb, csontszerkezete ép. Kérdésem az lenne, hogy ez mit is jelent, mi a problémám.Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Laki András válasza rtg fekvétel témában

Tisztelt Kérdező!

Látatlanban természetesen nehéz mindent pontosan értelmezni. A leletben többféle, degeneratív (túlterheléstől eredő, porckopásos) jellegű eltéréseket írnak le. A háti szakaszon enyhe S alakú gerincferdülést láttak. Az ágyéki gerincen a normálisan meglévő görbület csökkent. Az egyenetlen

zárólemezek esetleg serdülőkori gerincbetegség maradványai lehetnek. Az SI =

sacroiliacalis (keresztcsont-csípőcsonti) ízület szélének elmosódottsága

kezdődő gyulladásra utalhat. A térdízületekben is enyhe arthrosisnak (porckopásnak) megfelelő leírást adtak. A FP rés minden bizonnyal itt a

térdkalács-combcsont ízületét jelenti

(femoropatellaris ízület) . A tuberositas tibiae a sípcsontnak egy kissé

elődomborodó része, ahol a térdkalács ina apad. Ennek töredezettsége egy

gyermekkori csontbetegség (csontmag elhalás) következménye lehet.

A leletet a panaszokkal, tünetekkel, egyéb laboratóriumi eredményekkel

együtt kell

értékelni (pl.vannak-e gyulladásra utaló jelek? ) , felmerülhetnek további

vizsgálatok a keresztcsonti ízület eltérése miatt.

Forduljon a leletével reumatológushoz.

Kérdés: 2013. január 15., 11:53 ;Megválaszolva: 2013. január 19., 16:29
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Röntgen felvétel hiba vagy idegen...
T. Web orvos! 5 hónapja 5cm-es jóindulatú lipómát távolítottak el a bal lapocka felett, ami nagyon mélyen volt. Azóta is nagyon fáj, a heg és...
Mr lelet értelmezése
Kedves Doktor Úr! Küldöm gerinc MR leletemet, kérem értelmezze. Ez ugye még nem gerincsérv? Mit javasol kezelésre? Derék és bal oldali fájdalmam...
MR vizsgálat értékelése
Kedves Doktornő/Doktorúr, Kéz,láb,arc biszergés zsibbadás miatt jártam MR vizsgálaton. Legyen kedves segíteni az MR kiértékelésében illetce...
Sella MR kontrasztanyag nélkül
2 CT vizsgálat után megalapozott...