Röntgen felvétel hiba vagy idegen test?

T. Web orvos! 5 hónapja 5cm-es jóindulatú lipómát távolítottak el a bal lapocka felett, ami nagyon mélyen volt. Azóta is nagyon fáj, a heg és környéke alatt szúr, ég, folyamatosa fáj, néha nyilal. A környező izmok görcsszerűen fájnak. A heg szép, a bőrön gyulladás nem látszik, nem érzékeny. (pl. törölközéskor vagy ha összecsípem a heget, nem fáj) . Ennek ellenére gyakran bőrégést tapasztalok. Összességében az érzés olyan, mintha valami lenne a bőr alatt – idegen test, tályog vagy gyulladás. A műtét után kb. 10 nappal a szememben úszó homályok jelentek meg, ezek azóta szaporodtak. A szemész szerint aggodalomra nincs ok. A kérdésem a következő lenne radiológus orvoshoz: a csatolt mellkas röntgenen a háti szakaszon jelölt csík „filmhiba”, vagy vethet valami ilyen árnyékot a felvételen? A fém vajon kizárható? (elképzelhető egy mri vizsgálat) . 2cm műanyag dréncső (hosszában kettévágva) , vagy fonal adhat ilyen képet? Gyulladás, tasak látható lenne így a felvételen? Előre is köszönöm a válaszát, üdvözlettel: Tamás

Dr. Laki András válasza rtg fekvétel témában

Tisztelt Kérdező!

A mellékletben az oldalirányú felvétel kétszer szerepel, alul pozitív felette negatív kép formájában. A negatívon bejelölt csíkszerű fekete, a másikon fehér vonalas árnyék szinte biztos, hogy hibaként kerülhetett a felvételre. Ha jól látom a felvételen, ez egy eredetileg is digitális kép, nem hagyományos röntgenfilm. Ez esetben a digitális kazettában vagy érzékelőn lévő valamilyen szennyeződés esetleg más elektronikai hiba okozhatott ilyen eltérést.

Még egy támpont lehet: mivel csak oldalirányú mellkas vizsgálatot nem szoktak végezni, bizonyára szemből (vagyis inkább hátulról előrefelé) is csináltak felvételt, de ezt nem láttam. Kérdés hogy azon látszik-e valami hasonló; valószínűleg nem. Ha bármilyen fém volna a testében (ez egyébként nem úgy néz ki) , annak a másik irányból is látszódnia kellene. Abszolút biztos választ adhatna még esetleg a felvétel megismétlése is. Apró, de kicsit hasonlító csíkszerű képhiba egyébként még a kép jobb felső sarkában is látható. Az biztos, hogy műanyag tárgy, drén, fonal nem ábrázolódhat így. A lágyrészekben lévő folyadékgyülem, tályog a röntgenfelvételen nem is nagyon ábrázolódna. Ha klinikailag gyanú van arra, hogy gyulladásos folyamat , folyadék lenne ott, érdemes volna egy célzott lágyrész ultrahangvizsgálatot is végezni.

Kérdés: 2012. december 31., 11:43 ;Megválaszolva: 2013. január 03., 23:10
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Mi mit jelent?
Röntgen eredményem eredményét nem értem.Háti kyphosis megtartott.Enyhe S alakú háti scoliosis.Háti csigolyák közötti rések kp.szakaszon...
Mr lelet értelmezése
Kedves Doktor Úr! Küldöm gerinc MR leletemet, kérem értelmezze. Ez ugye még nem gerincsérv? Mit javasol kezelésre? Derék és bal oldali fájdalmam...
MR vizsgálat értékelése
Kedves Doktornő/Doktorúr, Kéz,láb,arc biszergés zsibbadás miatt jártam MR vizsgálaton. Legyen kedves segíteni az MR kiértékelésében illetce...
Sella MR kontrasztanyag nélkül
2 CT vizsgálat után megalapozott...