mell ultrahang

Kedves Dr nó/úr! Tegnap voltam mell uh-n. A jobb mellemnél egy ponton a doktornő elég sokat nézelődött, megkérdeztem, hogy baj van e. Annyit mondott, hogy semmi, csak ezek a zsírcsomók megtévesztőek tudnak lenni, és hogy a mélységet tudja állítani a géppel, meg hogy szereti több oldalról megnézni a dolgokat. Úgy is megnézte ezt a pontot, hogy felemelve volt a kezem és úgy is, hogy leraktam. A másik mellemnél ilyet nem csinált. Én nagyon csomót nem érzek, vagyis érzek több kisebbet, ha kézzel vizsgálom magam (nem minden testhelyzetbe érzem ugyan ott) . Az uh eredményem negatív lett. A kérdésem, hogy mennyire bízhatok az eredménybe? Félek, hogy valamit nem jól nézett (amúgy nagyon alapos volt) . Jól látható az uh-n egy zsírcsomó és rák között a különbség. Üdvözlettel: Barbi

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza emlő UH témában

Tisztelt Kérdező!

Az emlőrákok típustól és mérettől függően ábrázolhatók ultrahanggal, ezekben

az esetekben a zsírszövettől és a mirigyállománytól elkülöníthetők. Így

távolról nehéz megítélni, mi volt az a kérdéses terület, amit Ön számára

feltűnően tovább vizsgált a doktornő. Valószínűnek tartom, hogy nem

daganatra volt gyanús, de a zsírszövet szerkezete nem volt teljesen

szokványos. Ezt próbálta a különböző kartartásokkal tisztázni. Úgy tűnik a

kérdéséből, hogy végülis el tudta dönteni a vizsgálattal, hogy nincs kóros

eltérés. Feltételezem, amennyiben ha daganat felmerült volna, akkor további

vizsgálatot (mammográfiát) , és/vagy szövettani mintavételt javasolt illetve

végzett volna. Ha Önt továbbra is nyugtalanítja a történet, akkor beszélje

meg kezelőorvosával, hogy néhány hónap múlva egy kontroll vizsgálatot

kérjen. Az emlőben önvizsgálattal észlelt változó jellegű csomók lehetnek

csak a mirigyállomány kitapintható területei, amit a női

hormonális ciklus változásai befolyásolnak, de ajánlatos ezeket

megvizsgáltatni, az Ön korában elsősorban ultrahanggal, szükség szerint és

főleg a 30 év felettiek esetén mammográfiával is.

Kérdés: 2012. szeptember 22., 18:38; Megválaszolva: 2012. szeptember 25., 21:34
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Mammográfia sugárártalom
Mellkasröntgen covid után
Koponya mri lelet
Szeretném kérni Öntől az mri...
Koponya MR vizsgálat