Terhesseg es sugarzas

Tisztelt Dr.Laki Andras Ur. Kerdesem a kovetkezo.Rontgen aszisztenskent dolgozom CT-ben, es szeretnek gyereket vallalni. Az elso 2 hetben ameddig terhessegi teszt kimutatja a terhesseget on szerint nyugodtan dolgozhatok itt? mivel utanna nogyogyasz betegszabadsagot tud adni.Erheti barmi karosodas a magzatot ilyen korai idoszakban, vagy a "minden vagy semmi" torvenye ervenyesul? Valaszat elore is koszonom. Tisztelettel

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza sugárzás témában

Tisztelt Kérdező!

Magából a CT berendezésből a leszűkített (kollimált) sugárnyaláb miatt

direkt röntgensugárzás gyakorlatilag alig lép ki. Csak a beteg testéből kilépő,

esetleges szórt sugárzásról lehet egyáltalán beszélni. Nyilván Ön sem tartózkodik a

vizsgálóhelyiségben a berendezés mellett

a sugárkibocsátás idején vagyis direkt sugárzás nem érheti. A

vezérlőhelyiség minden bizonnyal az előírásoknak megfelelő sugárelnyelő

fallal és ólomüveggel van elválasztva, aminek a szórt sugárzást el kell

nyelnie. Az, hogy a mindenhol mérhető háttérsugárzáson kívül több

sugárzás mérhető volt-e egyáltalán a vezérlőpultnál, arról az osztályvezető

vagy a sugárvédelmi megbízott adhat tájékozatást, de ennek is az előírt

határértékeken belül kellett ennie. Nem is dolgozhatnának sehol a CT

vezérlőben ólomkötény nélkül, ha ott bármilyen

káros sugárzás előfordulna. A nagyon korai magzati szakban a "minden vagy

semmi" törvénye nagyobb sugárdózisoknál érvényesülhet, ami a fenti

munkakörülmények között nem érheti.

Kérdés: 2012. szeptember 07., 22:09; Megválaszolva: 2012. szeptember 12., 07:18
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
MR koponya vizsgálat véleményezése
Tisztelt Doktornő! A feleségem egy ideje szédülésre .hányigerre zsibbadásra panaszkodik kórházba vitték ezekkel a tünetekkel mert nagyon szédült...
Anykoponya MR
Agykoponya MR vizsgálaton eltérést nem találtak, mindössze egy mondat szerepel benne, ami miatt aggódom. Nem tudom, hogy konkrétan mit jelent a...
Ultrahangos kérdés
Kedves Doktor Úr! Mivel rendszeresen van húzó, tompa fájdalmam a jobb vese tájékán, amit elől és a hátamba sugárzóan is szoktam érezni, ezért...
Van ilyen káros hatása az MR...
Tisztelt Doktor Úr! Az MR- vizsgálat kockázatával kapcsolatos lenne a kérdésem. Volt egy kontrasztanyagos koponya MR- vizsgálatom. 3 hónapig tartó...
Sugárterhelés