Terhesseg es sugarzas

Tisztelt Dr.Laki Andras Ur. Kerdesem a kovetkezo.Rontgen aszisztenskent dolgozom CT-ben, es szeretnek gyereket vallalni. Az elso 2 hetben ameddig terhessegi teszt kimutatja a terhesseget on szerint nyugodtan dolgozhatok itt? mivel utanna nogyogyasz betegszabadsagot tud adni.Erheti barmi karosodas a magzatot ilyen korai idoszakban, vagy a "minden vagy semmi" torvenye ervenyesul? Valaszat elore is koszonom. Tisztelettel

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza a sugárzás témában

Tisztelt Kérdező! Magából a CT berendezésből a leszűkített (kollimált) sugárnyaláb miatt direkt röntgensugárzás gyakorlatilag alig lép ki. Csak a beteg testéből kilépő, esetleges szórt sugárzásról lehet egyáltalán beszélni. Nyilván Ön sem tartózkodik a vizsgálóhelyiségben a berendezés mellett a sugárkibocsátás idején vagyis direkt sugárzás nem érheti. A vezérlőhelyiség minden bizonnyal az előírásoknak megfelelő sugárelnyelő fallal és ólomüveggel van elválasztva, aminek a szórt sugárzást el kell nyelnie. Az, hogy a mindenhol mérhető háttérsugárzáson kívül több sugárzás mérhető volt-e egyáltalán a vezérlőpultnál, arról az osztályvezető vagy a sugárvédelmi megbízott adhat tájékozatást, de ennek is az előírt határértékeken belül kellett ennie. Nem is dolgozhatnának sehol a CT vezérlőben ólomkötény nélkül, ha ott bármilyen káros sugárzás előfordulna. A nagyon korai magzati szakban a "minden vagy semmi" törvénye nagyobb sugárdózisoknál érvényesülhet, ami a fenti munkakörülmények között nem érheti.

Kérdés: 2012. szeptember 07., 22:09; Megválaszolva: 2012. szeptember 12., 07:18
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Mennyire jelentett veszélyt a kapott...
Csípő mr vizsgálat
csecsemőmirigy
Húgycső, húgyhólyag vizsgálata...
Valyon szükséges lehet a...