A lép méretét tekintve mi számít kórosan megnagyobbodottnak?

Egy CT vizsgálat kimutatta hogy a lépem hosszátmérője 15 cm. Azt szeretném megkérdezni, hogy ez mennyire súlyos? És hogy a lépem egészségéért mit tehetek?

Dr. Laki András válasza hasi CT témában

Tisztelt Kérdező!

A lép mind alakjában, mind méretében jelentős egyéni variációkat mutat, többek között a testmagasság is befolyásolja, így elég nehéz pontosan megadni a normális méretek felső határát. Az irodalmi hivatkozások sem egységesek ebben. Többen 12-14 cm-t, mások csak 11 cm-t adnak meg a felnőtt lép hosszúsága normál határának. Más szerzők inkább a lép vastagságát adják meg kritériumként, ennek felső értékét 4-5 cm között határozzák meg.

Érdemes volna az Ön CT felvételein megmérni ezt, az úgynevezett hilusi átmérőt, ami iránymutató lehet. Leginkább akkor lehet kimondani lépmegnagyobbodást, ha legalább két érték is meghaladja a normálist.

A lépmegnagyobbodás oka nagyon különböző, pl. fertőzések, vérképzőszervi betegségek, anyagcsere betegségek stb. erről akár honlapunkon is olvashat bővebbet. A lényeg az, hogy a lépmegnagyobbodás sosem önálló kórkép, hanem más betegségek, állapotok következménye, így külön "vigyázni" rá nem lehet.

A lép nagyságának későbbi követésére viszont nem szükséges CT vizsgálatot végezni, a méret elég pontosan meghatározható ultrahanggal is.

Kérdés: 2011. április 06., 15:23 ;Megválaszolva: 2011. április 07., 10:35
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Vas,ferritin
Kék folt a lábszáron
Magvas vvt
Magasabb értékek
Magas vasszint
Kedves Doktornő! 16 éves lányom vasértékei miatt aggódom. Erős hajhullása miatt csináltattunk vérképet (ismét) , és mivel a család mindkét ága...