• Vater papilla tumor

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Kedves Doktor (nő)! A férjemet a jövő héten operálják Vater papilla tumorral. A CT vizsgálat eredményét szeretném érteni, hogy tudjam hogy mivel állunk szemben. A Ct-t értékelő orvos által leírt összesítő véleményt kérném lefordítani. A pancreas Vater papilla környezetében térfoglaló folyamat, mely nagyobb érképletet nem érint, Wirsung vezeték és epatágulatot okoz. Két műanyag biliaris stent depozició utáni állapot, a stentek helyzete megfelelő, a szűkületet áthidalják. Aerobilia mely a szén depozició következménye. Status post.cholecystectomian. Cystae renis l.u. Hyperplasia glandula suprarenalis.l.s. Mérsékelten nagyobb prosztata. Infrarenalis fusiform aorta abdominalis aneurysma. A bal v.renalis retroaorticus lefutású. Atherosclerosis. Kevés pericardialis folyadék. Residualis eltérések a tüdőben. Emphyserma pulmonum. Mediastinumban, hilusokban, axillákban számban felszaporodott, de kórjelző mérethatárt el nem érő nyirokcsomó látható. Sciliosis. Ami még az részletezésben benne van, és méretben még van határozva, azt még kérném részletezni. A pancreas nem szélesebb, a Vater Papilla környezetében - amennyire a stentek okozta műtermékek mellett megítélhető, egy 17x18x21 mm.es a környező parenchymához viszonyítva kissé inhomogén szerkezetű, jelzetten hypodensebb terület látható. Ennyi lenne, előre is köszönöm a tájékoztatást. Üdvözlettel.

        Dr. Laki András válasza a hasi CT témában

        Tisztelt Kérdező! A kérdésből látszik, hogy a férje betegségének a lényegét, vagyis a Vater papilla tumorát már ismerik. A Vater papilla a nyombélnek az a kis kidomborodó része, ahol az epevezeték és a hasnyálmirigy vezetéke is a bélbe szájadzik. Ennek következménye, amit írnak, hogy elfolyási akadályt és emiatt tágulatot okoz ezeken a vezetékeken. Az epeúti elzáródást két műanyag csővel (stenttel) már áthidalták. A beavakozás miatt aerobilia, azaz az epeutakban levegő látható, ez gyakori következmény. A „szén” nyilván gépelési hiba a stent helyett. Egyebekben vesecisztákat, a bal mellékvese megnagyobbodását és a hasi főverőér tágulatát írják le. A bal vesevéna az aorta mögött fut le, ez variáció, itt nincs jelentősége. A mellkasban maradvány eltéréseket és tüdőtágulatot írnak le. Az utolsó bekezdésben a hasnyálmiriggyel kapcsolatban írják le egy elváltozás méretét, ez valószínűleg az, ami a Vater papillát is érinti. Megjegyzik hogy ezt a területet maguktól a stentektől nehéz megítélni, mivel ezek zavarják a képet. Az a körülmény, hogy nagyobb érképleteket nem érint, jó jel a műtét szempontjából.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. február 19., 14:22; Megválaszolva: 2019. február 26., 18:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben: