Szükséges a gyomortükrözés?

Tisztelt Doktor Úr! Alapbetegségem colitis ulcerosa, hypertonia. Tavalyi évben volt hasi ct felvételem, ahol lymphadenomegalis mesenterii-t állapítottak meg. A nyirokcsomók a mesanteriumban 3-6 mm-esek voltak. Idén készült kontroll CT aminek a diagnózisa: A basalis tüdősegmentumokat áttekintve pleurális folyadék, kóros lágyrészterime nem mutatható ki. A hepar nem nagyobb, állományában körülírt elváltozás, kóros kontraszthalmozás nem ábrázolódik. Az intra- és extrahepaticus epeutak nem tágabbak. Az epehólyagban mésztartalmú kő nem látható. A pancreas élesen határolt, szerkezete, megtartott, a cauda pancreatis és a proc uncinatus az átlagosnál nagyobb (alkati ok lehet), de állományában focalis eltérés nem látható. A peripancreaticus zsírszövet szabad. A Wirsung nem tágabb. A lép norm. nagyságú, homogén. A mellékvesék régiója szabad. Mindkét vese normális nagyságú és helyzetű. A parenchyma vastagsága, szerkezete megtartott. A kiválasztás mindkét oldalon jó intenzitású. A vesemedencék, -kehelyvégek szabályosak. Az ureterek nem tágabbak. A hólyag contúrja ép, fala nem vastagabb. A prostata 43x32 mm, a norm érték felső határát közelíti, alakja, denzitása rendben. Szimmetrikus, nem tömegesebb vesicula seminalisok. Mesenterialisan ésepihastrialisan néhány max. 5 mm-es rövid átmérőjű reactiv lgl. látható. A hasi nagyerek lefutása szabályos, környezetükben kóros szerkezetű, megnagyobbodott lgl. nem ábrázolódik. A hasban szabad folyadék nincs. Az oralisan adott kontrasztanyag a vékonybelek területén követhető, így a vastagbelek megítélése nehezített, de az ábrázolódott, distendált bélszakaszokon passage-akadályt okozó fali eltérés nem mutatható ki. A perirectalis zsír, a fossa ischiorectalis szabad. Umbilicalisan egy 3 mm-es sérvkapu követhető. A leképezett csontokban destructio nem volt kimutatható. Vélemény: Enyhe mesenterialis lymphadenopathia. Passage akadályt okozó bélfali eltérés nem látszik. Hernia umbilicalis. A kérdésem az lenne, hogy ezzel a sérvkapuval mi a teendő? Műteni szükésges? Illetve most is láttak nagyobb nyirokcsomókat, de nem tudom értelmezni, hogy ugyanott van-e? Illetve a gasztorenterológusom azt mondta emiatt szeretne egy gyomortükrözést. Ön szerint valóban szükséges lehet néhány nyirokcsomó miatt egy kellemetlen vizsgálat? ( rejtett gyulladás nyomait keresi elvileg) Mi lehet ez a megnagyobbodott nyirokcsomó? 3 éve volt, akkor negatív lett a tükrözés, vastagbéltükrözés pedig tavaly, az sem mutatott semmi eltérést. Szíves véleményét köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

    Nincs találat!

Dr. Plósz János válasza a hasi CT témában

Ilyen kis sérvvel nincs teendő, ha mérete nő, és panaszt okoz, műtéti úton kezelhető. Az, hogy a nyirokcsomók ugyanott vannak-e, én sem tudom megítélni, de 1 cm-es méret alatt nem tartjuk kórosnak. Ha csak ez lenne az indoka a gyomorvizsgálatnak (és 3 éve volt) én nem ismételném.

Kérdés: 2020. november 07., 16:27; Megválaszolva: 2020. november 07., 21:15
Kérdések és válaszok: Egyéb
irritábilis bél szindróma
visszatérő hasmenés
Fehérvérsejtszám eltérések mire...
KÖLDÖK körüli égő érzés