EBV fertőzés és lyukas fog

Tisztelt Váróczy László Doktor úr! 20 éves vagyok, egyetemista. Jelenleg programozó matematikusként tanulok s dolgozom egy egyetemen. Természettudományos és műszaki irányultságom ellenére szeretem a humán tárgyakat is, mint például a történelem vagy pedig az irodalom. Sportolni is szoktam, mondhatni változatosan, mert szeretek minden sportágat kipróbálni, az újat megismerni. Elnézést ezekért a sorokért, nem az aktuális kérdésemhez kapcsolódnak természetesen, de gondoltam kicsit bemutatkozom Önnek, és nem rögtön, gépies módon ide vetem a kérdésem. A problémám, amelyet sokak szerint már túlságosan felnagyítok és túldimenzionálok, tavaly június végén kezdődött. Akkor, az esti órákban spontán elkezdett fájni a torkom nyelésre, s mikor a nyakam jobb oldalához, az állkapocs alatti területre nyúltam, ahonnan a fájdalom sugárzott, egy babnyi csomót fedeztem fel. Nagyon megrémültem, így másnap mentem is orvoshoz. A háziorvosom beutalt nyaki UH-ra és laborvizsgálatra is, ahol még a különféle vírusokat is szűrték. A nyaki UH eredménye a következő lett: "Jobb oldalon a parotisban néhány apró, caudalisan egy 2.5 cm-es nyirokcsomó különíthető el. A nyaki nagyerek mentén megnagyobbodott nyirokcsomó nem látható. Bal oldalon a bifurcatio mellett 2 cm-es nyirokcsomó van. Mindkét pajzsmirigy lebeny normális nagyságú, szerkezetű, bennük göb és más elváltozás nem különíthető el." Az ultrahangot végző orvos nem javasolt további teendőt. A laborvizsgálatom is nagyon jó lett, viszont a vírusvizsgálat kimutatta, hogy valamikor, nemrég egy EBV fertőzésen estem át, amelyet a leletet tanulmányozó orvos szerint a megemelkedett limfocita szám tanúsít. Ezek után elmentem fül-orr-gégészetre is, ahol a doktor úr csúnya gyulladást látott a torkomban, melyre kaptam antibiotikumot, illetve megvizsgálta a nyirokcsomókat, s azt mondta, hogy nincsen semmi baj. A fül orr gégészeti vizsgálat másfél hete történt. A nyirokcsomóim azóta megvannak, mióta felfedeztem őket. Méretük semmit nem változott, néha azonban, hidegebb időben kicsit érzékenyebbé válnak. Az elmúlt majdnem 9 hónap alatt semmilyen B tünetet nem tapasztaltam magamon (nem fogytam, sőt a mérleg szerint híztam is, nem voltam spontán lázas, nincs kínzó viszketésem, éjjel nem izzadok, sportban pedig nem vettem észre, hogy romlott volna a teherbírásom) . A minap felhívtam a hematológiát is, hogy szeretnék részt venni egy szakrendelésen. A telefonban a doktornő kifaggatott, s ugyanazt mondtam el neki, amelyet Önnek is leírtam. A doktor nő válasza az volt, hogy teljesen felesleges lenne felkeresni a hematológiát és ne aggódjak ezen tovább. Fontos megjegyeznem, hogy egy rossz fogam is van, amit a fül-orr-gégész vett észre. Én eddig nem, mivel nem okozott tüneteket. Ön szerint mit csináljak, most már megnyugodhatok? Csak néha rám tör a félelem, és akkor már minden butaságot és minden tünetet beképzelek magamnak. Viszont azt sem szeretném, ha ez a túlzott aggódás az egyetemi tanulmányaim rovására menne, csak aggaszt, hogy azok a vacak csomók ott vakációznak a nyakamon. Megtisztelő válaszát megköszönve, üdvözlettel: Gyula

Dr. Váróczy László PhD válasza limfóma témában

Tisztelt Érdeklődő!

A leírtak alapján majdnem biztosra vehető, hogy ártalmatlan, reaktív nyirokcsomói vannak, melyek kialakulásához mind az EBV-fertőzés, mind a lyukas fog hozzájárulhatott. A nyirokcsomók pedig, ha egyszer megnőnek, nagyon lassan csökkennek vissza az eredeti néhány mm-es méretükre. Megnyugtatásképpen esetleg érdemes volna egy kontroll ultrahang vizsgálatot végeztetni: ez amellett, hogy pontosan lemérné a nyirokcsomók méretét (változott-e 9 hónap alatt) , információt adna azok szerkezetéről is.

Kérdés: 2011. március 17., 17:08; Megválaszolva: 2011. március 19., 12:09
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Diffuz nagy B-sejtes Lymphoma
Tisztelt Doktor Úr! Apósomnál 2012.01.16-án Diffúz nagy B-sejtes Lymphomát állapítottak meg. A zárójelentés egy részét csatolva küldöm.5...
Limfoma T sejtes perifériás...
Tisztelt Doktor Úr! Idén februárban 67 éves édesapámnál limfomát diagnosztizáltak. Bőrtünetekkel kezdődött a betegség, a nyakán jelentkeztek...
Vashiány lehet?
Jó napot doktor nő. Férjem vérképével kapcsolatban szeretnék véleményét kikérni. Előzményekben annyi lenne,hogy idén januárban COPD-t...
Allergia gyógyszer
Fehérvérsejtek aránya
Kedves Doktornő! 20 éves fiamnak jogosítvány szerzéséhez rutin vérvizsgálatot végeztek. Az eltérő eredmények nagyon nyugtalanítanak. Csatolom a...