• ITP kiújulása

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Nő/Úr!

        Egy vetélést követően ITP alakult ki nálam, a trombocitaszámom 1.000-re csökkent. Csontvelővizsgálat eredménye: extrém hyperplasias, mérsékelten balratolt thrombopoesis. Mivel a szteroidkezelés használt, lépeltávolításra nem került sor, a trombocitaszám emelkedett, és kb. 3 évig normális volt. Ekkor újból jelentkeztek a szokásos tünetek: bevérzések, véraláfutások a bőrön, ínyvérzés. A trombocitaszám 17.000 volt, de mire a hematológushoz időpontot kaptam - kb. 1 hónap múlva - a trombocitaszám spontán rendeződött. Terhességem alatt végig rendben volt, közel 2 éve szültem, azóta nem jártam kontrollon. 2 hete újból jelentkeztek a tünetek, bevérzett a szemem, a trombocitaszám most 6.000. Az orvosom azt javasolta, hogy kérjek beutalót a László kórházba, mert infúzióra lesz szükség.

        Kérdéseim: Érdemes-e arra számítanom, hogy újból minden kezelés nélkül elmúlnak a tüneteim? Amíg ilyen alacsony a tr. szám, kell-e figyelnem vmire, tekintettel a vérzési hajlamra? (1.000 tr. számmal még harcművészeti edzésen voltam, mivel akkor még nem tudtam, hogy beteg vagyok.) A teherbeesést, illetve a terhességet befolyásolhatja-e bármilyen szempontból ez a betegség, vagy a szteroidkezelés?

        Válaszát előre is köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a ITP témában

        Kedves Érdeklődő!

        Azt javasolnám, hogy mindenképp keresse fel a hematológiai szakambulanciát, ugyanis az ITP magától a legritkább esetben múlik el végleg, számítani kell rá, hogy időnként kiújul. 20000 alatti vérlemezkeszám pedig akár életet veszélyeztető vérzés (elsősorban agyvérzés! ) kialakulását is eredményezheti - ne kockáztasson! Az elsőként választandó terápia a szteroid, ha a betegség jól reagál rá, a gyógyszer adagja lassan leépíthető. A szteroid a teherbeesést alapvetően nem befolyásolja, de a terhesség alatt fokozott figyelmre van szükség, mert számos mellékhatás jelentkezhet: ödémaképződés, magas vérnyomás és vércukor, fokozott hízás.


        Kérdés: 2010-03-17 12:38:38; Megválaszolva: 2010. március 17., 12:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben: