Emelkedett vas és transzferrinszaturáció

Tisztelt Doktornő! Háziorvosom vérképem alapján beutalt a belgyógyászatra, meg nem kaptam időpontot. Véleményét szeretném kérni az alábbi értékekkel kapcsolatban: Vörösvérsejtszám: 3,9 (határértékek: 4,1-5,1 Tera/L) MCV: 97 (határértékek: 90-96 fL) Vas: 41,1 (hatátértékek 10,7-32,2 umol/L) Transzferrin szaturáció: 71 (határértékek: 15-45 %) Transzferrin 2,3 (2,00-3,60) Mi okozhatja a vas magas értékét? Nem szedek semmilyen vaskészítményt. Milyen további vizsgálatokra van szükség? Okozhatja a vas többletet, hogy 4 hónapja fogamzásgátló spirál miatt nincs menstruációm? Januárban 35 volt a vas, már az is magas volt de azóta tovább emelkedett. A vörösvérsejtekkel mi a probléma? Válaszát előre is köszönöm szépen! Próbálom feltölteni a laborleletet. Henrietta

Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza vas témában

Kedves Henrietta!

Ferritin volt nézve? az a lényeg, első körben góc merülhet fel.

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2022. április 19., 14:59; Megválaszolva: 2022. április 20., 08:21

Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések

Vas,ferritin
Anyukamnak krónikus vastagbél gyulladása van,gyomorhuruttal. Erősen vérszegény volt, a vas 4-5 körül a ferritin 200-300 között (labor 10-120 kozotti...
Magas vasszint
Kedves Doktornő! 16 éves lányom vasértékei miatt aggódom. Erős hajhullása miatt csináltattunk vérképet (ismét) , és mivel a család mindkét ága...
Vashiány lehet?
Jó napot doktor nő. Férjem vérképével kapcsolatban szeretnék véleményét kikérni. Előzményekben annyi lenne,hogy idén januárban COPD-t...
Vérszegénység jelei
Tisztelt Doktor nő! 2018-ban 44 éves koromban stroke beteg lettem , motoros affáziával,Átmeneti agyi ischaemiás attak (TIA) k.m.n. (G4590) . 4 éve...
Vas értékekkel probléma
Tisztelt Doktornő! A csatolt fájlban látható, hogy milyen problémák vannak a vas értékeimmel (alacsony transzferrin, totál vaskötő kapacitás és...