Policitemia

Kedves Doktornő! A problémám kb. 1 hónapja kezdődött, mikor több nyirokcsomó is megduzzadt a nyakamon. Nyaki UH alapján a méretük csökken, a radiológus orvos szerint gyulladásos folyamat következményei. Kb 2 hete csináltattam egy vérképet, amiben a vörösvérsejtszám 5.6 (ref. 4.1-5.1 Tera/l) , a hematokrit 0.49 (ref. 0.35-0.47L/L) az MCH pedig 27 (ref. 28-33pg) eltérések mutatkoztak. A hemoglobin 153 (ref. 123-153) A többi érték nem tért el. A háziorvosom azt javasolta, hogy szedjek vasat és igyak több folyadékot. A kislányom 1 éves és jelenleg még napi 2x-3x szoptatom, valóban nem figyeltem eddig a folyadékbevitelre, kb 1-1.5l-t sikerült meginni, most 2 hete nagyjából 2l folyadékot fogyasztok naponta. Folyamatosan fennálló enyhe szédelgés/bizonytalanságérzés miatt ma megismételtük a vérvételt és sajnos az eredmény nem lett jobb. A vörösvérsejtszám 5.7 lett, a monocita 8% (2-8%) minden más maradt pontosan ugyanannyi, mint az előző vérképben. A háziorvos azt mondta, emeljem a vas bevitelt. Vérképben a vas 17.3 (ref. 10.7-32.2 umol/L) Transzferrin 2.43 (2.00-3.60g/l) Szaturácio 28 (15-45%) Ferritin 47 (10-120ug/l) . Gyakran alacsony a vérnyomásom és a legutóbbi véroxigénszint mérésnél 95% lett az eredmény. A kérdésem az lenne, hogy a 2 hét alatti vörösvérsejtszám emelkedés a folyadékmennyiség ellenére utalhat policitemiara, esetleg a nyirokcsomók miatt limfómára, leukémiára? Az emelkedett vörösvérsejtszám, hematokrit és hemoglobin mellett alacsony MCH és MCHC valóban lehet vashiány miatt? Van értelme tovább emelni a folyadék mennyiséget? Rettenetesen félek. Olyannyira, hogy már a kislányom rá sem tudok koncentrálni. Felemészt a szorongás. Merre menjek tovább? Köszönöm szépen!

Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza hgb témában

Kedves Kérdező!

Nincs vashiány, nem indokolt szedni, ámbár szoptatáskor valóban nagyobb az igény. Semmi gondot nem látok a laborjával, napi folyadékbevitelt próbálja emelni.

Kérdés: 2022. március 09., 22:54; Megválaszolva: 2022. március 10., 08:40
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Vérvételkor sűrű vér
Tisztelt Dr. Ujj Zsófia Ágnes! Korábban ételintolerancia vizsgálathoz ujjbegyből magamnak vettem le vért kora reggel, ezt megelőzően viszont nem...
Laboratóriumi lelet
Tisztelt Doktornő! Segítségét szeretném kérni a csatolt laborleletemmel kapcsolatban.Mostanában gyakran vannak extra szívveréseim, ezért elmentem...
Gyermek hematológia
Tisztelt Doktornő! Fiam 13,5 éves (2007.03.28) . Közérzete jó, 2019-ben kb. 4 alkalommal volt orrvérzése, az eret „megedzették”. 2020-ban...
Vérvizsgálat eredménye
Tisztelt Doktornő! 9 hónapja szinte minden hajnalban derék illetve csípőtáji fájdalomra ébredek.Nem tudok lehajolni,kell kb. 20 perc mire a zoknimat...
laboreredmény
Tisztelt Doktornő! Szeretném, ha értelmezné a vérvételem eredményét! vörösvérsejt: 5, 5 Tera/L 4, 0-5, 2 ref tart Hemoglobin: 156 g/L. 120...