• Vérszegénység vagy leukémia?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        2017 szeptember óta rendszeresen 3-4 havonta küld a háziorvosom laborba, állandó fáradékonyság, nehéz koncentráció, gyakoribb fejfájás, szédülés miatt kerestem fel, vérszegénységre gyanakodott. Azóta folyamatosan felír 3 havi vas kúrákat, de semmi sem változott. Egy hírtelen rosszullét miatt idén októberbe a sürgősségire kerültem, hirtelen felment a vérnyomásom, azóta szerencsére ezzel nincs probléma, de ott színtén csináltak labort és úgy gondolta az orvos fent áll a leukémia gyanúja, a háziorvos ismételten elküldött laborba aminek meglett az eredménye. Amiben állandó eltérés volt ( 2017 szeptemberétől az eddigi labor eredményeim a következő voltak): Haemoglobin: mindig alacsony 110 körüli értékek voltak Haematokrit: mindig alacsony 30 körüli értékek voltak Thrombocyta szám: mindig magas 450 körüli értékek voltak MCV: mindig alcsony 75 körüli értékek voltak Se vas: alacsony, mindig 5 körüli érték Vérselytsüllyedés: magas, 20 körüli értékkel. Utoljára nem kért vízeletet, de az előtt a vízeletben kevés vér volt, illetve a vörösvértest magas volt. Semmilyen gyulladás nincs a szervezetembe, se fogászati, nőgyógyászati, fül orr gégészeti probléma, mellkas rtg, hasi ultrahangon színtén semmi. A háziorvosom mindenre csak legyint, nem tud arra választ adni, hogy ezek az értékek miért nem rendezôdnek, a vashiány miért nem kezelhető gyógyszerrel, illetve táplálkozással, mi lehet az oka. Tényleg lehet szó leukémiáról? Kicsit elkeserítő a dolog mi is lehet a probléma, az állandó fáradtság, fáradékonyság, ami a mindennapokra, munkára is kihat. Illetve a közeljövőben szeretnénk gyermeket, ami színtén félelemmel tölt el, hogy a vashiány milyen hatással lehet a terhességre, illetve a babára. Milyen orvost keressek fel ez miatt, vagy én aggódom túl és nem is szükséges?

        Dr. Árki Ildikó válasza a vashiányos vérszegénység témában

        Tisztelt Kérdező! Amennyiben felmerül a leukémia lehetősége, úgy haematológus szakorvosi vizsgálat szükséges. A leírtak szerint a per os (szájon át szedett) vaskezelés ellenére sem emelkedik a szérum vas szint. Lehetséges, hogy felszívódási zavar illetve coeliákia (lisztérzékenység) áll a vashiányos vérszegénység hátterében. Gasztroenterológiai vizsgálat javasolható. A gyermek tervezéssel véleményem szerint várni kellene addig amíg a diagnózis nem tisztázódik. Üdvözlettel


        Dr. Árki Ildikó
        Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Árki Ildikó
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2018. november 26., 21:42; Megválaszolva: 2018. november 28., 22:24

      • Kérdések és válaszok a témakörben: