Vérszegénység vagy leukémia?

2017 szeptember óta rendszeresen 3-4 havonta küld a háziorvosom laborba, állandó fáradékonyság, nehéz koncentráció, gyakoribb fejfájás, szédülés miatt kerestem fel, vérszegénységre gyanakodott. Azóta folyamatosan felír 3 havi vas kúrákat, de semmi sem változott. Egy hírtelen rosszullét miatt idén októberbe a sürgősségire kerültem, hirtelen felment a vérnyomásom, azóta szerencsére ezzel nincs probléma, de ott színtén csináltak labort és úgy gondolta az orvos fent áll a leukémia gyanúja, a háziorvos ismételten elküldött laborba aminek meglett az eredménye. Amiben állandó eltérés volt (2017 szeptemberétől az eddigi labor eredményeim a következő voltak): Haemoglobin: mindig alacsony 110 körüli értékek voltak Haematokrit: mindig alacsony 30 körüli értékek voltak Thrombocyta szám: mindig magas 450 körüli értékek voltak MCV: mindig alcsony 75 körüli értékek voltak Se vas: alacsony, mindig 5 körüli érték Vérselytsüllyedés: magas, 20 körüli értékkel. Utoljára nem kért vízeletet, de az előtt a vízeletben kevés vér volt, illetve a vörösvértest magas volt. Semmilyen gyulladás nincs a szervezetembe, se fogászati, nőgyógyászati, fül orr gégészeti probléma, mellkas rtg, hasi ultrahangon színtén semmi. A háziorvosom mindenre csak legyint, nem tud arra választ adni, hogy ezek az értékek miért nem rendezôdnek, a vashiány miért nem kezelhető gyógyszerrel, illetve táplálkozással, mi lehet az oka. Tényleg lehet szó leukémiáról? Kicsit elkeserítő a dolog mi is lehet a probléma, az állandó fáradtság, fáradékonyság, ami a mindennapokra, munkára is kihat. Illetve a közeljövőben szeretnénk gyermeket, ami színtén félelemmel tölt el, hogy a vashiány milyen hatással lehet a terhességre, illetve a babára. Milyen orvost keressek fel ez miatt, vagy én aggódom túl és nem is szükséges?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Árki Ildikó válasza vashiányos vérszegénység témában

Tisztelt Kérdező!

Amennyiben felmerül a leukémia lehetősége, úgy haematológus szakorvosi vizsgálat szükséges. A leírtak szerint a per os (szájon át szedett) vaskezelés ellenére sem emelkedik a szérum vas szint. Lehetséges, hogy felszívódási zavar illetve coeliákia (lisztérzékenység) áll a vashiányos vérszegénység hátterében. Gasztroenterológiai vizsgálat javasolható. A gyermek tervezéssel véleményem szerint várni kellene addig amíg a diagnózis nem tisztázódik. Üdvözlettel

Dr. Árki Ildikó
Dr. Árki Ildikó Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő
Kérdés: 2018. november 26., 21:42; Megválaszolva: 2018. november 28., 22:24
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Vashiányos anaemia-nál lehetséges...
Üdvözlöm! 2014.05. hónapban egy rutin vérvétel során vashiányos anémiát állapítottak meg. (hemogl.70, hematokr.0, 26, MCV 60, MCH 16, 2, MCHC...
Vérkép, vashiányos vérszegénység
T. Dr.úr/nő A vérképemről érdeklődnék. Magas a süllyedésem, és aggaszt a microcytosis értékem is. Háziorvosom nem mondott rá semmit, csak hogy...
Vashiány, vérszegénység és...
szeretném megtudni, hogy okozhat-e vashiányt, és vérszegénységet a nikkelallergia./++++/Évek óta vashiányos vagyok, és hiába szedem a gyógyszert...
Vashiány, vérszegénység esetén...
Tisztelt Doktor Úr/Nő! A háziorvosom szerint azért szédülök (volt már néhányszor ájulásérzésem is) , mert vashiányom és vérszegénységem...