• Vashiányos anaemia-nál lehetséges ilyen érték?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Üdvözlöm! 2014.05. hónapban egy rutin vérvétel során vashiányos anémiát állapítottak meg. (hemogl.70, hematokr.0, 26, MCV 60, MCH 16, 2, MCHC 270, Szérum Fe 1, transzferrin 7, 2, TVK 163, 57, emellett kiderült, hogy pm alulműködésem is van. Elkezdtem 3x1 neo ferrofol gammát szedni, illetve 0, 25 mikrog euthyrox-ot. Egy hónap múlva a szérum Fe felment 3-ra, a transzferrin 4, 9 TVK pedig 111, 93. TSH szépen csökken, T4 pedig nő. A doktornő utasítására 2 hónapra készült a következő vérvétel, most augusztusban. A TSH és a T3 T4 rendben van, időközben megdupláztuk az euthyrox-ot, most 50mikrog-ot szedek. Azonban a többi érték: hemogl. 92, hematokr. 0, 31, MCV 66, 30, MCH 19, 5, MCHC 296, neutrofil 44%, basofil 2%, limfocita 43% szérum Fe 1, 3, transzferrin 4, 7, TVK 1.Lehetséges volna, hogy 111, 93-ról 2 hónap alatt 1-re csökken a TVK? A háziorvosom azt mondta szedjem tovább a vasat, de már csak napi 2-t, és szeptember közepén újabb vérvétel. Megbízom benne, de azért szeretném kikérni más orvos véleményét is. Nem tudom hova fordulhatnék, esetleg keressek fel egy hematológust? Elképzelhetőnek tartom, hogy a labor hibázott, de nem szeretnék 1 hónapig ebben a bizonytalanságban lenni, illetve azzal sem vagyok tisztában, hogy ha nem a labor hibázott, akkor mit okozhat ez a hirtelen felborult vasraktár? Válaszát köszönöm, tisztelettel: B. Hajnalka

        Dr. Tomonkó Magdolna válasza a vashiányos vérszegénység témában

        Kedves Kérdező! Nincs semmi probléma a leletével. A TVK egy vaskötő fehérje telítettségét mutatja a vérben. A vaspótlásból a szervezetbe felszívódó vasat ez a fehérje veszi fel, az 1-es érték azt mutatja, hogy nagyon kevés szabad fehérje van a vérben, többségük már telített vassal. A vasnak a hemoglobin molekulákban való beépítése egy hosszú folyamat, ezért a se HgB érték sokkal lassabban nő, közben a vasraktárak feltöltése is párhuzamosan folyik. A vasraktárak állapotáról a transferrin nevű szállító fehérje, illetve a ferritin szint ad felvilágosítást. A vaspótlásra addig van szükség, amíg a se HgB a normális tartományba kerül és a vasraktárak is feltöltődnek. Nők esetében, akik esetleg a bőséges menses miatt rendszeresen nagyobb mennyiségű vasat veszítenek, szükséges lehet ezután is a menses után pár napig vasat szedni. Üdv: dr. Tomonkó Magdolna


        Dr. Tomonkó Magdolna
        háziorvos, transzfúziológus Itt kérdezhet További orvosok

        Dr. Tomonkó Magdolna

        Kérdés: 2014. augusztus 13., 15:23; Megválaszolva: 2014. augusztus 14., 08:12

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt doktornő ! OLvastam önről és pár hozzászólását ,ezért bátorkodtam véleményét kérni ! 2018-ban vastagbél daganattal operáltak ,ami során 60 centis részt kivágtak a bélből .Sem a környező szerveken ,de még a bél falán sem...
        Tisztelt Doktor Nő! A véreredményem elemzésében szeretném kérni a segítségét, ami az alábbi értékeket mutatja: HGB hemoglobin 11,1 g/dl HCT hematokrit 34,7% MCV ált vvt térf. 77,3 fl MCH átl.hgb térf/RBC 24,7 pg vérkép xn wbc...
        Vérszegénység atfordulhat e leukémiába mi okozza.A fiam belehalt már későn diagnosztizaltak
        Tisztelt Doktornő! Három héttel ezelőtt csináltattam egy – kifejezetten hajhullás okainak vizsgálata céljából összeállított – laborvizsgálati csomagot, mert kb. két hónapja erősen hullik a hajam. Nem tudom, hogy lehet-e kapcsolat a...
        Tisztelt Dr. Nő! Labor értékben szeretném kérni a véleményét. Vörösvérsejtszám: 3.7 Hemoglobin:119 Hematokrit: 0.36 LYMPH:21.9 EO:7.8 Vvt:54 Karbamid: 26.6 Kreatinin: 185 eGfr: 32 Kálium : 5.6 Alkalikus foszfát: 234 24 h vizelet:...
        Kedves doktornő! 2018ban diagnosztizáltak nálam autoimmun pajzsmirigy alulműködést, 2019ben B12 hiányt. Azóta kapom injekció formában a B12 vitamint minden hónapban, a vérkepem azonban csak részben jött rendbe:MCV normál tartományban (89 fl),...
        Tiszrelt Doktornő! Az idei év elején megcsúsztam és azóta a bal combom fájt ,ezért elmentem ortopédiára ahonnan továbbküldtek mivel csontléziót igazolt a röntgen. Csontbiopsziából kiderűlt,hogy myeloma multiplex. A leleteim teljesen jók...
        Üdvözlöm! A problémám a következő. Körülbelül 1 éve vettem észre a jobb fülem alatt egy megnagyobbodott nyirokcsomót ami nem fájt. Elmentem háziorvoshoz és azt mondta semmi vészes nem lehet komoly bajom majd elmúlik. Másfél hónap után...
        Kedves Doktornő! 4 hónapja fennáló hátközepi fájdalmam van, mellkasba kisugárzik, oldalra bordák felé is. Időnként változó mértékű légszomj és nyelőcső égő érzés, mellkasi nyomás és gombócérzés. Reggelenete sárgás...
        Tisztelt Doktornő! Az utóbbi időben már egyszer írtam magának, leukémiától való félelmem miatt. Szegycsont érzékenység és gyakori enyhe fogínyvérzés miatt. A szegycsont érzékenység szerencsére már elmúlt és a fog íny vérzésem se...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Allergiás?
        A panaszok ellen védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere.
        Tehet a hüvelygomba ellen
        A bórsav jótékony hatása hüvelygomba kezelésére már régóta ismert.