Trombofília vizsgálat

Tisztelt Doktornő! Anyukámnak trombózisa volt, így szeretném magamat kivizsgáltatni a lehető legteljesebben. Ön milyen vizsgálatokat javasolna, illetve az ezekhez szükséges beutalót háziorvos, nőgyógyász ad ilyen esetben, tehát ha nem nekem volt gondom közvetlenül? Illetve a trombózis kialakulását csak a hosszan tartó, mozdulatlan ülés vagy más pozíciók pl. hosszas törökülés vagy könyöklés is elősegíti-e? Valamint ez a "hosszas" mennyi időtartamot jelöl? 2-3 óra, vagy annál több? Köszönöm szíves válaszát!

Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza trombofilia kivizsgálás témában

Kedves Kérdező!

Két alapdolog vezet trombózishoz. Öröklött hajlam és szerzett eltérés. Kérdés, hogy az anyukájának miért volt trombózisa ill. volt-e másnak a családban. Ha másnak is volt, az utalhat hajlamra. Az anyukájának kiderült-e miért volt. Ha neki szerzett eltérés (fekvés, műtét, betegség) akkor Önnek nem kell ettől tartani. A szerzett dolgok a hosszas fekvés (hetek) , hosszú repülőút (8-12 óra) , gipszelés, daganatos betegség, sérülés fekvés. Emellett a fogamzásgátló (bizonyos öröklött hajlamok esetén) és dohányzás.

A szerzett hajlamokat lehet befolyásolni, az öröklöttek esetén is elsősorban az életmódra lehet figyelni. Ha a családban volt, vagy az anyukája trombózisának oka nem ismert, vagy fogamzásgátlót tervez szedni, vérvétellel lehet a leggyakoribb öröklött hajlamokat kizárni/igazolni. Háziorvosi beutalóval belgyógyászaton.

Kérdés: 2016. február 10., 22:38 ;Megválaszolva: 2016. február 11., 08:24
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Genetikai hajlam trombózis után
Jó Napot Kívánok! Először is egy kis útmutató! 2019. 12. 03-án kórházba kerültem mélyvénás trombózissal. Ezután genetikai hajlam...
véralvadás lelet
Tisztelt Doktornő! Abban szeretném a segítségét kérni, hogy a nemrégiben csináltatott véralvadási vizsgálat eredményét értelmezni tudjam....
Vas,ferritin
Kék folt a lábszáron
Magvas vvt