• Thalassaemia terheségben

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő, 19 hetes ikerterhes vagyok, hematológiai szakrendelésen megállapított Thalassaemia minor állapottal (Terhesség előtt, 2013-ban megállapítva, akkoriban hemoglobin szintem 10, 6 körül mozgott). Legutóbbi labor eredményemben a hemoglobin szintem (a 6 héttel korábbi 9, 7-hez képest) 8, 7 g/dl (vörösvérsejt 3, 79; haematrocit 27, 9 %; vvt térfogat 73, 6 fl, vvt haemoglobin tartalma 23, 1 pg; vvt haemoglobin koncentráció 31, 4 g/dl; RDWCW 22, 3 %; vörösvérsejt süllyedés: 24 mm/óra), emellett szérum vas 33, 3 umol/l (vasat nem szedek, 6 héttel korábbi eredményben 25 umol/l volt az érték). Májfunkciós értékeim közül kettő emelkedett (GOT: 63, 8 U/l; GPT: 72, 5 U/l), többi normál tartományban (6 héttel korábbi laboron még GOT és GPT is normál értékű volt). Thalassaemia miatt vérmassza adása javasolt, viszont a z emelkedett májfunkciós értékek miatt ennek minél további halasztását tanácsolta hematológus (mondván, hogy ha vért kapok, az tovább terheli a májat). Fizikai tünetek jelenleg: alacsony vérnyomás (100/60), emelkedett pulzus (90 körül), néha szédülés, fejfájás, fizikai terhelésre hamar kifulladok (pl. lépcsőn, emelkedőn vagy tempósabb gyaloglásnál), vizesedés egyelőre nem jelentkezett. Szervezetem oxigénszintjét múltkor pulzoximéterrel belgyógyász megmérte, 96 % volt. Kérdésem az lenne, hogy egyet ért-e a doktornő a vérmassza halasztásával és mikor látja indokoltnak a beavatkozást, milyen szintig engedhető meg a hemoglobin csökkenése, és azt milyen formában (ha esetleg nem vérmassza adásával)? Köszönöm megtisztelő válaszát! Üdvözlettel, Beatrix

        Dr. Tomonkó Magdolna válasza a talasszémia minor témában

        Kedves Kérdező! Hogy mikor nem halasztható a vérmassza adása, azt az Ön és a magzatok állapota szabja meg. Amennyiben Önnek a vérszegénységgel összefüggő panaszai (pl.: fárdékonyság, nehézlégzés, hajtöredezés, szédülés, stb.)fokozódnak, illetve a magzatok oxigénnel való ellátottságának csökkenése következne be, (ez a magzatok fejlődésének és a placenta állapotának szoros nyomon követésével észlelhető), abban az esetben sürgősen vörösvérsejt masszát kell kapnia az Ön aktuális laborleletének értékeitől függetlenül. Sajnos nincs más mód talasszémiában a vérszegénység csökkentésére. A bevitt vörösvérsejtek életideje a szervezetben rövidebb, mint a saját sejteké, hamarabb szétesnek, a belőlük felszabaduló anyagok (pl.:vas, kálium) feldolgozása valóban terheli a szervezetet, a máj mellett elsősorban a veséket és a lépet. Ezért kell gondosan nyomon követni az Ön és a magzatok állapotát, és a vérpótlás idejét és mértékét lehetőleg a legoptimálisabban meghatározni. Üdvözlettel: dr. Tomonkó Magdolna


        Dr. Tomonkó Magdolna
        háziorvos, transzfúziológus Itt kérdezhet További orvosok

        Dr. Tomonkó Magdolna

        Kérdés: 2015. március 31., 16:05; Megválaszolva: 2015. április 07., 00:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Doktornő! Az alábbi vérképre vonatkozó adatok Ön szerint milyen problémára utalhatnak és kell-e ezügyben a továbbiakban valakihez fordulnom? NEUT 41,9(50-70), LYMPH 44,5(25-40), MONO 9,4(2-8), RETIKULOCYTA HGB TARTLM. 35,20 (28-35), VVt...
        Kedves Doktornő! Voltam általános laborvizsgálaton és rettentően megvagyok ilyedve az eredményem miatt. Háziorvosommal még nem tudtam felvenni a kapcsolatot ezért itt keresem a választ. Köszönöm szépen. sülyedés 4 mm/h fehérvérsejtszám...
        Kedves Doktornő! Voltam általános laborvizsgálaton és rettentően megvagyok ilyedve az eredményem miatt. Háziorvosommal még nem tudtam felvenni a kapcsolatot ezért itt keresem a választ. Köszönöm szépen. sülyedés 4...
        Kedves Doktornő! Voltam általános laborvizsgálaton és rettentően megvagyok ilyedve az eredményem miatt. Háziorvosommal még nem tudtam felvenni a kapcsolatot ezért itt keresem a választ. Köszönöm szépen. sülyedés 4...
        Üdvözlöm Dr.nő! Szeretném a segítségét,tanácsát kérni a köv.-ben:Panaszaim tavaly nyáron kezdődtek,mindkét combomba izomláz szerű fájdalom,gyengeség,bal karom leakart szakadni,annyira fájt.Ez akkor elmúlott,majd október végén iszonyú...