• Thalassaemia terheségben

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő, 19 hetes ikerterhes vagyok, hematológiai szakrendelésen megállapított Thalassaemia minor állapottal (Terhesség előtt, 2013-ban megállapítva, akkoriban hemoglobin szintem 10, 6 körül mozgott). Legutóbbi labor eredményemben a hemoglobin szintem (a 6 héttel korábbi 9, 7-hez képest) 8, 7 g/dl (vörösvérsejt 3, 79; haematrocit 27, 9 %; vvt térfogat 73, 6 fl, vvt haemoglobin tartalma 23, 1 pg; vvt haemoglobin koncentráció 31, 4 g/dl; RDWCW 22, 3 %; vörösvérsejt süllyedés: 24 mm/óra), emellett szérum vas 33, 3 umol/l (vasat nem szedek, 6 héttel korábbi eredményben 25 umol/l volt az érték). Májfunkciós értékeim közül kettő emelkedett (GOT: 63, 8 U/l; GPT: 72, 5 U/l), többi normál tartományban (6 héttel korábbi laboron még GOT és GPT is normál értékű volt). Thalassaemia miatt vérmassza adása javasolt, viszont a z emelkedett májfunkciós értékek miatt ennek minél további halasztását tanácsolta hematológus (mondván, hogy ha vért kapok, az tovább terheli a májat). Fizikai tünetek jelenleg: alacsony vérnyomás (100/60), emelkedett pulzus (90 körül), néha szédülés, fejfájás, fizikai terhelésre hamar kifulladok (pl. lépcsőn, emelkedőn vagy tempósabb gyaloglásnál), vizesedés egyelőre nem jelentkezett. Szervezetem oxigénszintjét múltkor pulzoximéterrel belgyógyász megmérte, 96 % volt. Kérdésem az lenne, hogy egyet ért-e a doktornő a vérmassza halasztásával és mikor látja indokoltnak a beavatkozást, milyen szintig engedhető meg a hemoglobin csökkenése, és azt milyen formában (ha esetleg nem vérmassza adásával)? Köszönöm megtisztelő válaszát! Üdvözlettel, Beatrix

        Dr. Tomonkó Magdolna válasza a talasszémia minor témában

        Kedves Kérdező! Hogy mikor nem halasztható a vérmassza adása, azt az Ön és a magzatok állapota szabja meg. Amennyiben Önnek a vérszegénységgel összefüggő panaszai (pl.: fárdékonyság, nehézlégzés, hajtöredezés, szédülés, stb.)fokozódnak, illetve a magzatok oxigénnel való ellátottságának csökkenése következne be, (ez a magzatok fejlődésének és a placenta állapotának szoros nyomon követésével észlelhető), abban az esetben sürgősen vörösvérsejt masszát kell kapnia az Ön aktuális laborleletének értékeitől függetlenül. Sajnos nincs más mód talasszémiában a vérszegénység csökkentésére. A bevitt vörösvérsejtek életideje a szervezetben rövidebb, mint a saját sejteké, hamarabb szétesnek, a belőlük felszabaduló anyagok (pl.:vas, kálium) feldolgozása valóban terheli a szervezetet, a máj mellett elsősorban a veséket és a lépet. Ezért kell gondosan nyomon követni az Ön és a magzatok állapotát, és a vérpótlás idejét és mértékét lehetőleg a legoptimálisabban meghatározni. Üdvözlettel: dr. Tomonkó Magdolna

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Tomonkó Magdolna
        háziorvos, transzfúziológus Itt kérdezhet További orvosok

        Dr. Tomonkó Magdolna

        Kérdés: 2015. március 31., 16:05; Megválaszolva: 2015. április 07., 00:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Doktornő! Az alábbi vérképre vonatkozó adatok Ön szerint milyen problémára utalhatnak és kell-e ezügyben a továbbiakban valakihez fordulnom? NEUT 41,9(50-70), LYMPH 44,5(25-40), MONO 9,4(2-8), RETIKULOCYTA HGB TARTLM. 35,20 (28-35), VVt...
        Kedves Doktornő! Voltam általános laborvizsgálaton és rettentően megvagyok ilyedve az eredményem miatt. Háziorvosommal még nem tudtam felvenni a kapcsolatot ezért itt keresem a választ. Köszönöm szépen. sülyedés 4 mm/h fehérvérsejtszám...
        Kedves Doktornő! Voltam általános laborvizsgálaton és rettentően megvagyok ilyedve az eredményem miatt. Háziorvosommal még nem tudtam felvenni a kapcsolatot ezért itt keresem a választ. Köszönöm szépen. sülyedés 4...
        Kedves Doktornő! Voltam általános laborvizsgálaton és rettentően megvagyok ilyedve az eredményem miatt. Háziorvosommal még nem tudtam felvenni a kapcsolatot ezért itt keresem a választ. Köszönöm szépen. sülyedés 4...
        Üdvözlöm Dr.nő! Szeretném a segítségét,tanácsát kérni a köv.-ben:Panaszaim tavaly nyáron kezdődtek,mindkét combomba izomláz szerű fájdalom,gyengeség,bal karom leakart szakadni,annyira fájt.Ez akkor elmúlott,majd október végén iszonyú...
        Több, mint 10 éve myeloma multiplex betegséget állapítottak meg nálam. Azóta járok ellenőrzésekre. Kezelést, gyógyszert nem kaptam rá. Emlékeim szerint a hematológus azt mondta nekem évekkel ezelőtt, hogy ne adassam be az influenza elleni...
        Tisztelt Doktornő! Pár napja voltam egy laborvizsgálaton ami a következő értékeket mutatta nem megfelelőnek: LDH 216 U/L * 240 - 480 Húgysav 183 umol/L * 208 - 428 C reaktív protein 0,84 mg/L 0,00 - 5,00 Vas 24,1 umol/L 12,5 -...
        Tisztelt Doktor Nő! Mostanában a combomon és a karomon többször vettem észre foltokat de nem vettem észre hogy be ütöttem volna bár munkámból adódóan nem kizárható az elején egyszeri alkalommal volt nagyobb folt azóta viszont ilyen kicsi...
        Tisztelt Doktornő A férjemet 2 éve AML diagnosztizálták, egy éve tulesett a tranzplantáción, idegen donorja volt. Mostanában nagyon fáradt fogyott is. A vérképeben nyugtalanit egy érték, de lehet csak feleslegesen aggódok. Ez lenne:...
        Kedves Doktornő! Meglévő (tünetmentes) autoimmun betegségeim miatt megcsináltattam az éves labort, nagyon részletes vérkép készült amiben jó a vér alakos elemeinek a megoszlása, a gyulladásosos paraméterek, az inonok, calcium is, nem avgyok...