Alacsony Vas

Tisztelt Doktor Nő! Érdeklődni szeretnék, hogy vashiányos vérszegénység esetén mennyi a maximálisan bevihető napi vas mennyisége? Laboreredményem: Vas 6.9 µmol/L lett. Hemoglobin 142 g/L, Hematokrit 0.42 L/L, MCV 88 fL; MCH 30 pg; MPV 7.8 fL. Fogyókúrázom és kávézom régóta, emiatt nem ettem elég vasat és B12-t, TSH értékem is 4.4. Tabletta és szirup segítségével szeretném normalizálni a vas mennyiségét, csak félek a túladagolás veszélyétől. Előre is nagyon szépen köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tomonkó Magdolna válasza vas témában

Kedves Kérdező!

A 142-es HgB érték azt mutatja, hogy nincs kifejezett vérszegénysége, csak a vasraktárak feltöltésére van szükség. Ehhez nem kell különösebben nagy mennyiségben szedni a vaskészítményeket, a szokásos napi 1-2 tabl pl a Neo-ferrofolgamma nevű vaskészítményből teljesen megfelelő, illetve elegendő. 3 hónap múlva érdemes labor kontrollt csináltatni, ha a vas értéke a normális tartományba kerül elég agy fenntartó napi 1 tabletta.

Üdv: dr. Tomonkó Magdolna

Kérdés: 2015. március 14., 19:30; Megválaszolva: 2015. március 17., 18:52
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Frizer oltást kaphatok e kedden,ha...
Tisztelt Doktornő! Pénteken kaptam meg az értesítést, hogy kedden , 13-án megkaphatom a Frízer covid elleni vakcinát . Korábban azért nem kaphattam...
Oltas utan munka?
Tisztelt Doktorno! 3 napja megkapta a covid elleni vedoltas elso adagjat. 1.5 napig laz, izonfajdalom, fejfajasom volt. Kerdesem az lenne, hogy van e...
Prothrombin Mutáció - Moderna oltás
Fogamzásgátló spirál -...
Leiden hetero - sputnik
Üdvözlöm doktornő! Tünetmentes Leiden hetero vagyok, április 4.-én vasárnap kaptam az első adag Sputnik vakcinámat. Kérdésem, hogy kell-e...