Hónapok óta tartó terjedő nyirokcsomó megnagyobbodás

Kedves Ildikó! 9 hónappal ezelőtt egy 3 mm nagyságú nyirokcsomó jelent meg a nyakam oldalán, melyet a terület fájdalmassága kísért. A nyirokcsomó egyébként nem érzékeny. A fájdalom elmúlása után a nagysága nem változott, közben semmilyen egyéb tünetem nem volt. Ultrahang reaktív nyirokcsomót mutatott, pajzsmirigy is rendben volt, vérvétel sem mutatott eltérést. Azóta havonta kb. 1-3 új nyirokcsomót észlelek magamon, melyek kialakulását a jellegzetes fájdalom kísér mely pár nap alatt megszűnik. Jelenleg áll alatt, fül előtt, fül alatt, ágyékban, hónaljban, kulcscsont környékén, tarkón tapinthatóak a nyirokcsomóim. Méretük nem változik, nem tűnnek el, nem fájdalmasak és egyik sem nagyobb 1cm-nél. Szerológiai leleteim negatívak, AIDS teszt negatív, fül-orr gégész vizsgált, ő sem talált semmit. Citológia eredményeim jövő héten jönnek meg, de a vizsgáló orvos meg volt róla győződve, hogy nincs bennük kóros elváltozás, hiszen rugalmasak, elmozdíthatóak, nincsenek a bőrrel összekapaszkodva, orsó alakúak a nyakiak, és borsó alakúak a lágyékiak. Kérdésem az lenne, hogy kihez lehet ezzel a problémával fordulni, illetve milyen betegségek jele lehet ez a tünet. Sajnos nem nyugtat meg az, hogy kizárunk pár dolgot, én konkrétan szeretném tudni, hogy miért nagyobbodnak meg a nyirokcsomóim, mert a folyamat láthatóan nem állt meg, hiszen az elmúlt 2 hétben is keletkeztek új csomók, a legrégebbi pedig már 9 hónapos. Nincs macskám, nincs gyerekem, nem voltam beteg az elmúlt 9 hónapban. Köszönöm válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Árki Ildikó válasza nyirokcsomók témában

Tisztelt Kérdező!

A generalizált nyirokcsomó megnagyobbodás esetén fertőzéses eredetű és daganatos betegség lehetősége merül fel. Az infektológia és a haematológia tárgykörét érinti.

A cytológia eredmény ismerete nélkül előre találgatni nem érdemes. Ha megvan az eredmény akkor ettől függően lehet tovább lépni. Megnyugtató vizsgálati eredményeket kívánok!

Dr. Árki Ildikó
Dr. Árki Ildikó Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő
Kérdés: 2015. február 03., 16:30; Megválaszolva: 2015. február 07., 18:11
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Leiden/Covid vakcina
T. Doktornő! 12 éve diagnosztizálták nálam a Leiden mutáció homozigóta formáját, amire napi 1 tabl. Aspirin protectet szedek. Melyik vakcinával...
Laborlelet értelmezés
Kedves doktornő! Nem tudom, hogy a legilletékesebbnek lett e címezve a kérdésem, de teszek egy próbát. Nefrológiai kivizsgáláson voltam...
Ferritin magas
Szájfeltöltés Marfarin mellett
Vérkép kiértékelése