Megduzzadó nyirokcsomók

Tisztelt Doktor Nő. Egy-két héttel ezelőtt a fülem alatt jelentkezett egy kisebb duzzanat. Azt hittem pattanás lesz belőle, mert két napig fájdalmasan növekedett. A fájdalom már elmúlt és közben orvoshoz is elmentem, aki Amoxicilin kúrát írt és megnyugtatott, hogy semmi rosszindulatú. Azt mondta "zsírmirigy gyulladás". A duzzanat csökken. Az érdekessége az egésznek, hogy kicsit utánaolvasva a nyirokcsomó betegségeknek, rájöttem, hogy már többször is volt, de mindig máshol. Legelőször egy - másfél évvel ezelőtt a nyelven alatt volt. Két napig szinte nem is tudtam enni. Kellemetlen fájdalmas érzés volt. Fül-orr gégészeten nem találtak semmi rendellenességet és az UH sem mutatott semmit. Nyálkőre gyanakodtak. Nem is kaptam gyógyszert, magától elmúlt. Idén nyáron a hónaljban duzzadt meg kettő egy pár nap alatt, egy másfél és egy fél cm-es (nem szőrtelenítem) . Fájdalmas volt, alig tudtam emelni a kezemet. Ezzel is elmentem orvoshoz aki szintén Amoxicilint írt fel. Pár hét alatt ez is elmúlt. Végül pedig, a legutóbbi orvoslátogatásom előtt körülbelül egy hónappal a végbél nyílásom mellett volt, amit a tünetek alapján szintén aknénak gondoltam akkor, de kicsit nagyobb volt. Ezt nem látta orvos, magától elmúlt két hét alatt. Betegségeket tekintve az utóbbi években csak prosztata gyulladással kezeltek. 4 antibiotikum kúrát kaptam. Teljesen biztos nem múlt el, mert néha még kellemetlen. Ezen kívül más okot nem tudok. Nem fogytam (inkább híztam egy keveset) , nem voltam lázas, bőröm nem viszket, nem izzadok éjszaka. Ön szerint ez normális? Vagy forduljak szakorvoshoz? Üdvözlettel: Gábor

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szanyi Andrea válasza Nyirokcsomók témában

Kedves Kérdező!

A nyirokcsomók a szervezetben szűrő funkciót töltenek be, különböző helyeken találhatók meg, így pl. a nyakon, a hónaljban, a lágyékban is. Ha a szervezetbe kórokozó kerül, akkor védekezésképpen a nyirokcsomók megnagyobbodnak. A gyulladásos nyirokcsomó duzzanat mögött a fertőzés felderítése szükséges lehet, a folyamat sok esetben, mint az Ön esetében is, magától gyógyul. A leírt elváltozások mindegyike nem biztos, hogy nyirokcsomó, így például a nyelv alatt nem szokott jeletkezni, az lehet afta, nyálmirigygyulladás is. A hónaljban levő elváltozás sem mindig nyirokcsomó, lehet atheroma is. Nyirokcsomó gyulladást sok esetben egyéb tünetek is kísérhetik, melyekről Ön nem tesz említést. Amennyiben az észlelt elváltozás múló folyamat, túlzott aggodalomra nincsen oka. Kiújulás esetén vérkép illetve gyulladásos paraméterek laboratóriumi vizsgálatát javasolnám.

Kérdés: 2015. szeptember 07., 21:22; Megválaszolva: 2015. szeptember 10., 07:33
Kérdések és válaszok: Egyéb
Nyirokcsomók
Tisztelt Doktor nő! Olyan problémával küzdök már 4 hónapja, hogy megduzzadtak a nyirokcsomók a bal illetve a jobb hónom alatt. A bal hónomban 2...
Nyirokcsomó duzzanatok
Üdvözlöm! 17 éves fiú vagyok, egészen idén májusig semmilyen fajta nyirokcsomó duzzanatom nem volt (legalább is semmi említésre méltó) ....
Duzzadt hónalji nyirokcsomók
Tisztelt Hölgyem/Uram! Elég régóta mindkét hónaljamnál duzzanat van. Akkor kezdődött amikor fájt a torkom.Bedagadt és fájt is. Nemrég kivették...