súlyos vérkép, aggodalom, segítség kérés

Szép napot! Nagymamámnál (78 éves) 2 éve diagnosztizálták a húgyhólyag daganatot, amit kemóval (és a többi utókezeléssel) szerencsésen kikezeltek.Ezt követően a csontvelő izotóp vizsgálaton kiderült, hogy a csontvelő nem termel elég vörösvértestet. (sőt szinte nem is működik, ahogyan azt mi értelmeztük) Az utóbbi 2 hónapban már annyira rossz volt a vérképe, hogy vért kellett kapnia, erre azonban rosszul reagált, mert a szervezete ellenanyagot termelt (pedig a megfelelő vért kapta) . A következő transzfúziónál speciális helyes kivontak belőle anyagokat, de a szervezete erre még rosszabbul reagált.Súlyos szövődmények léptek fel: nyelőcső körül vizenyő (? ) , amitől szinte nyelni sem tudott, s nyálmirigye is nagyon begyulladt.Ezeket antibiotikumos kúrával intravénásan kezelték. Az eszméletét is elveszítette miután megkapta a vért.3 hetet töltött a kórházban, s most itthon foglalkozik vele Édesanyám (3 hete már) .Itthon kontrollálva lett a vérképe: a fehérvérsejtek száma normális, de a vörösvértest szám csak 1 millió 400 ezer, hemoglobin szintje 53-as és a süllyedése 160 körüli, ezen felül pedig a többi érték is borzasztó. Jelenleg milgammát kap injekcióban, mert félünk a transzfúzió további szövődményeitől. Amíg tudja Édesanyám gondozza Őt itthon (pépes ételt egy keveset tud enni és pelenkázva van.) Kórházba nem szeretne menni (és a tapasztalataink szerint is csak rosszabbodott az állapota bent) Napokig teljesen tiszta a tudata, általában az után, hogy NaCl infúziót kap. Azonban már hallucinál, zavarodott állapotban van a legtöbbször.Fájdalmaira contamal gyógyszert kap (annyit szed, amennyit 10 éve folyamatosan szed a többi betegsége miatt) . Mellkasánál sokszor nyomó érzésre panaszkodik. Azért fordultam Önökhöz, hogy segítséget kérjek, hogy az itthoni gondozást hogyan tudnánk megkönnyíteni, hogy ezáltal állapot jelentősen javuljon.S anémiájára milyen speciális gyógyszert ajánlanának? Milyen további teendőink vannak, hogy meggyógyuljon? Válaszukat előre is köszönöm! Tisztelettel: 1 kétségbeesett unoka

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tomonkó Magdolna válasza vérszegénység témában

Kedves Kérdező!

Amennyiben nagymamája elesett állapotának a hólyagdaganattal összefüggése van, hospice ápolást vehetnek igénybe (háziorvosukon keresztül) . A súlyos vérszegénység rendezésére a transzfúzió (70-es Hgb érték alatt) a megfelelő eljárás. Ez az Ön esetükben akadályba ütközik, ezért megkísérelhető EPO adása, ha vastablettát megfelelő mennyiségben képes szedni a nagymamája (ugyanis ezt a vasat építi be a gyógyszer) . Ezt a lehetőséget a kórházi kezelőorvossal vagy hematológussal kell megbeszélniük, mint ahogy a további kezelési eljárásokat is, amik elsősorban attól függenek, mi a kiváltó oka a jelenlegi súlyos vérszegénységnek (a korábbi daganat kiújulás, áttét, vérzés valahonnan, esetleg más betegség) .

Üdv: dr. Tomonkó Magdolna

Kérdés: 2014. december 04., 16:38; Megválaszolva: 2014. december 06., 21:28
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Anemia
Tisztelt Doktornő! 42 éves kétgyermekes anyuka vagyok.Sajnos erős menstruáció miatt már többszőr szedtem Maltofer-fol tablettát. Az elmúlt 10...
Alacsony hemoglobin szint
Üdv. Pár hete voltam vérvételen műtét miatt, ahol észrevettem a kapott leletből, hogy a referencia tartomány alatt van kicsivel a hemoglobin szintem....
Vérszegénység okai mik lehetnek?
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! A férjem vérképe alapján vérszegény, keresik az okát. Eddig volt mellkas röntgenen, hasi és kismedence ultrahangon...
Vérszegénység gyógyszerszedés
Kedves Doktornő/ Doktor Úr! Megfogatam a tanácsát és elmentem ismételeten vérvételre ahol megint diagnosztizálták a vérszegénységet nálam. Itt...