Vérszegénység okai mik lehetnek?

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! A férjem vérképe alapján vérszegény, keresik az okát. Eddig volt mellkas röntgenen, hasi és kismedence ultrahangon, hematológián, gyomor- és vastagbél tükrözésen, urológián: minden lelet negatív. A háziorvos szerint a vizelet értékei az eltérések ellenére sem jelentenek nephrológiai problémát. Az ő tájékoztatása szerint a hosszú évek óta fennáló izületi és reumatológiai elváltozások is okozhatnak vérszegénységet. Magas a vérsüllyedés is, de ezt egy orvos ismerősünk szerint a vérkép is okozhatja. Az optimálistól eltérő labor értékek a 2010., 2013. és 2014. évi vizsgálat alapján: Vvt sülly.91, 115, 120;HGB 110, 102, 98;HCT 0, 319, 0, 289, 0, 9;EO%5, 6, 7, 3, 24;Eo#0, 52, 0, 49, 1, 63;Se Karbamid-nitr.9, 7, 11, 13, 1;Se Kreatinin 114, 152, 142;Se vas 5, 2, 8, 4, 8, 3; C-reaktív protein 28, 5, 8, 0;vizelet protein 2+, 4+, 3+. Kérem fentiekkel kapcsolatos állásfoglalását. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tomonkó Magdolna válasza a vérszegénység témában

Kedves Kérdező! Állást foglalni nem tudok, ahhoz ismernem kellene a férjét, a betegség lefolyását, a vizsgálati leleteket, a jelenleg szedett gyógyszereket. Csak a benyomásomat tudom írni: A csökkenő Hgb vagy állandó vérveszteséget, vagy súlyos felszívódási zavart jelezhet, de nem mindegy, hogy ez normál vegyes étrend vagy vegetáriánus étkezés, vaspótlás mellett vagy vaspótlás nélkül tapasztalható. A magas süllyedés miatt hematológiai megbetegedés (myeloma multiplex), de sajnos daganatos megbetegedés is szóba jöhet. Ezek miatt további vizsgálatok szükségesek. A vesefunkciós értékek miatt mindenképpen érdemes lenne nefrológussal is konzultálni, annál is inkább, mivel a vese termel olyan hormont, ami a vérképzést befolyásolja. A reumatológiai panaszok valóban okozhatnak hosszú távon vérszegénységet, de olyankor a szervezet vasraktárai "fel vannak töltve", a se Fe érték magas miközben a HgB és a Htk alacsony. Ezt vasmegoszlási zavarnak hívjuk, aminek oka a krónikus gyulladás lehet. Az Ön férjének a se Fe értékek is alacsonyak, így nem erről van szó. Mindenképpen további vizsgálatok szükségesek. Üdv: dr Tomonkó Magdolna

Kérdés: 2014. május 12., 20:41; Megválaszolva: 2014. május 15., 19:56
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Nagy lehet a baj? 2.
Nyirokcsomó megnagyobbodás okai mi...
Hajas sejtes leukémia és oltás
Laboreredmény
Nagy lehet a baj?