Vashiányos vérszegénység és további vizsgálatok

Kedves Doktornő/úr! Az alábbi problémával fordulok Önhöz. Augusztus elején vashiányos vérszegénységet állapítottak meg nálam, melyre 3 havi vastabletta szedést javasolt a háziorvosom. Az előzmények: 3 éve véradó vagyok, évente 2-3 alkalommal adtam vért, utoljára ezév márciusában, és minden alkalommal normális hemoglobin értéket mértek. Július elején ismételten véradásra mentem, de ott már alacsony hemoglobin szint miatt nem adhattam vért. A hemoglobin szintem ekkor 105 volt, de ott nem javasoltak semmilyen kezelést. Fáradékonynak, levertnek éreztem magam, ezért néhány hét múlva felkerestem a háziorvosom, és laborbeutalót kértem tőle. A normál tartományon kívül eső értékeim a következők voltak: hemoglobin: 118 g/l, MCV 79 fl, MCH 24 pg, MCHC: 303 g/l, RDW-CV: 16%, NEUT: 75, 4 %, LYMPH: 19%, EO: 0, 4%, EO absz: 0, 00 g/l, totál vaskötő kapacitás: 79, 1umol/l, vas: 4, 5umol/l, transzferin szaturáció: 4, 87 %. Mindezek ismeretében javasolta a háziorvosom a 3 havi vastablettás kezelést (sorbifer durules, napi 2x1) Azóta szedem, de javulást még nem nagyon tapasztaltam, továbbra is fáradékony vagyok, néhány kilót fogytam is. A vashiány okaira vonatkozó kérdésemre a háziorvosom annyit kérdezett, hogy nem volt-e mostanság erős menstruációm (nem volt) , illetve nem vagyok-e vegetáriánus (nem vagyok) . Tovább az okot nem kereste. A kérdéseim a következők: 1. Mennyire súlyos vashiányt jelölnek a laboreredményeim? 2. Elképzelhető-e, hogy a véradás okozta a vashiányt? És ha igen, akkor hogy létezik, hogy éveken keresztül nem volt probléma, csak az utolsó alkalommal? 3. Érdemes-e most további vizsgálatokra elmennem, vagy csak a 3 hónapos laborkontroll után? Javasol-e valami egyebet? Válaszait előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tomonkó Magdolna válasza vérszegénység témában

Kedves Kérdező!

leletei azt mutatják, hogy valóban vashiány lépett fel a szervezetében.

Én nem gondolom, hogy a véradás következménye lenne, pontosan annak elkerülése érdekében van korlátozva évi 4 alkalomra a nők évi véradási lehetősége.

Mindenképpen szükséges lenne vizsgálatokat végezni abban az irányban, nem veszíti-e a vasat (pl. a székletével, vizeletével) , nincs-e felszívódási zavar (gyomorhurut, reflux betegség, krónikus hasmenés) , illetve nincs-e Helicobakter fertőzése, mivel ezek megakadályozzák a táplálékkal felvett vas felszívódását. A C vitamin és folsav szintén szükséges a normális vasanyagcseréhez, ennnek is utána lehetne nézni.

A vashioány okát meg kell keresni, azt ki kell küszöbölni, egyébként a vaspótlással csak átmeneti eredményeket lehet elérni.

Üdv: dr Tomonkó Magdolna

Kérdés: 2012. szeptember 09., 14:23; Megválaszolva: 2012. szeptember 12., 16:02
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Anemia
Tisztelt Doktornő! 42 éves kétgyermekes anyuka vagyok.Sajnos erős menstruáció miatt már többszőr szedtem Maltofer-fol tablettát. Az elmúlt 10...
Alacsony hemoglobin szint
Üdv. Pár hete voltam vérvételen műtét miatt, ahol észrevettem a kapott leletből, hogy a referencia tartomány alatt van kicsivel a hemoglobin szintem....
Vérszegénység okai mik lehetnek?
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! A férjem vérképe alapján vérszegény, keresik az okát. Eddig volt mellkas röntgenen, hasi és kismedence ultrahangon...