Véradás utáni eredmény rossz lett - mi a teendő?

Tisztelt Doktor úr/Doktor nő! Két évvel ezelőtt voltam véradáson, és utána nem sokkal kaptam egy levelet, hogy valami probléma van a véremmel. Felkerestem a legközelebbi vérellátó központot, ahol adtak egy leletet, és azt mondták, hogy többet ne menjek vért adni, mert a vérem nem jó mások számára. Teljesen megijedtem, hogy valami komolyabb bajom van, de azt mondta az orvos, hogy egyszerűen nem adhatok vért. Én ebbe bele is nyugodtam, de nem olyan rég olvastam egy cikket a hepatitis B-ről, és megnéztem a leletet, amit adtak. Emlékeztem halványan, hogy mit is írtak a lapra, és elkezdtem kutatni a neten, ahol azt írták, hogy súlyos fertőzött is lehetek, illetve májrák is kialakulhat. Ez 2 éve volt, azóta se észleltem semmilyen interneten feltüntetett tünetet; az egyszerű megfázáson kívül semmi bajom nem volt, illetve vannak emésztési problémáim, de ez azelőtt is meg volt, így nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget. A laboratóriumi vizsgálatok eredményei a következők: -Anti-HBc szűrő vizsgálat 1 - reaktiv -Anti-HBc szűrő vizsgálat 2 - reaktiv -Anti-HBc szűrő vizsgálat 3 - nem reaktiv Ezek mit jelentenek pontosan? Van.e aggódásra okom? Mivel nagyon idegesített a dolog, elkezdtem kutatni, és találtam egy védőoltási könyvet, amely szerint 15 évesen beoltottak hepatitis B ellen. Akkor hogy lehetséges ez az egész? Nem drogozom, nem iszom alkoholt és szexuális úton sem kaphattam el, de akkor hogyan? Előre is köszönöm a választ.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tomonkó Magdolna válasza véradás témában

Kedves Kérdező!

A hepatitis B vírus természete az utóbbi időben nagyon megváltozott, gyakoriak a szinte panaszmentesen vagy kis izületi fájdalmakkal lejátszódó formák. Az, hogy valaki nem tud róla, még nem zár ki egy enyhe fertőzést.

A vérellátóban végzett vizsgálatok egyik része mindig arról szól, van-e pillanatnyilag aktív fertőzés, ez az Ön esetében nyilván negatív volt, pozitív esetben azonnal hepatológiai gondozóba kellett volna küldeniök Önt. A hepatits ellenni oltás más ellenanyag képződését segíti elő, ezt anti-HBs-nek nevezik, ezt a vérellátóban nem vizsgálják.

Vizsgálati eredményei csak annyit jelentenek, volt hepatitis B vírus ellenes antitest a vérében amikor vizsgálták, de ez sem volt egyértelmű, mivel nem mind a három minta lett pozitív.

Vért a jelenleg érvényben lévő törvények miatt nem adhat, nem azért, mintha beteg lenne.

Ahhoz, hogy teljesen megnyugodjon, érdemes és lehetséges csináltatnia néhány labor vizsgálatot, melyeket háziorvosa el tud végeztetni, ha ezek normális eredményt adnak, semmi oka aggódni.

(SGOT, SGPT, GGT, a-HBs, a-HBe, HBsAg)

Üdv: dr Tomonkó Magdolna

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2012. augusztus 02., 15:05; Megválaszolva: 2012. augusztus 04., 20:14
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Leiden-mutáció, COVID-19 oltás
Tisztelt Doktornő! Több családtagom is Leiden-mutációval rendelkezik, közülük egy biztosan homozigóta. Nőgyógyászati vérvizsgálaton kiderült...
Labor érték.
Kedves Doktornő! A mai labor értékem kicsit megijesztett. Nem tudom h van e okom aggodalomra. Jelezhet a laborom valami máj betegséget?...
Schönlein Henock purpula
Tisztelt Doktor Nő! 21 hetes kismama vagyok, 6 évesen Schönlein Henock Purpulával kezeltek, jelenleg tünetmentes vagyok, vérvétel régen volt nézve....
Fogamzásgátló szedése MTHFR gén...
Tisztelt Doktornő! Túl vagyok nagyobb nőgyógyászati kivizsgáláson, amiben trombózis hajlam genetikaivizsgálatát is kérték. Az MTHFR A1298C és...