véradásba visszakerülés

Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Rendszeres véradók táborába tartozom/tartoztam.2013.02.19-én vért adtam, majd pár hétre rá kaptam egy levelet amiben közölték velem, hogy Anti-HCV szűrő vizsg. 1.;2.;3.; eredményem reaktív a konfirmáló laboratóriumi erdményem nem reaktív és negatív.Nem volt műtétem és vért sem kaptam.Pár hétre rá ismételten reaktív értéket mutatott.Vérvételt követően a mintát elüldték a Járványügyi és Klinikai Mikrobiológiai Laborba ahol megállapították, hogy az értékem negatív a minősítésém szeronegatív. Az elvégzett vizsgálatom kódszámai: 25514, 2627Q, 2627R, 2627T-az elért pontszám: 4229.00. Ezt követően közölték velem, hogy igazából nincs és nem áll fenn a HEPA-c vírus fertőzése, sőt lehet, hogy csak megfázás után mentem vért adni és ez mutatott kieső értéket de sajnos kizártak a véradásból örökre. Kérdésem: Ha nem vagyok fertőző és nem szorulok kezelésre miért nincs lehetőségem vért adni? Hogyan tudnék vért adni újra? Köszönöm válaszát!

Dr. Tomonkó Magdolna válasza véradás témában

Kedves Kérdező!

Sajnos valóban előfordulhat, hogy valami egyéb kórokozó ellen termelt ellenanyag (ami adott esetben akár egy léguti megbetegedés is lehet) bekötődik a szűrőtesztbe, ú.n. álpozitív reakciót ad. Törvény mondja ki, hogy azokat is ki kell zárni a véradásból, akiknek ez a teszt pozitív lett, függetlenül attól, hogy a következő vizsgálatok bebizonyítják, nem áll fenn fertőzés. Ennek jogi vonatkozása van, ugyanis amennyiben valaki vért kap és megbetegszik hepatitis C-ben, visszakeresik a kapott vér adatait, ha ennek pozitív volt a szűrőteszt eredménye, nem védhető jogilag az eset. Ez a törvény korábban született, amikor még ilyen bizonyossággal nem lehetett kizárni a fertőzést pozitív szűrőteszt eredmény mellett, de még pillanatnyilag "élő" jogszabály. Ha ebben változás történik, értesíteni fogják a Vérellátóból, addig nem tud tenni semmit a véradás érdekében.

Üdv: dr Tomonkó Magdolna

Kérdés: 2014. augusztus 19., 12:54; Megválaszolva: 2014. augusztus 21., 09:11
Kérdések és válaszok: Egyéb
Véradás utáni betegség
A véradás utáni napon el kezdett folyni az orrom illetve a torkom is kapart, de lázam nem volt. A kérdésem az lenne, hogy értesítsem-e a vérellátót...
újbóli véradás
Tisztelt Doktornő! 1 éve voltam vért adni, akkor nem kaptam levelet meg semmilyen értesítést, hogy baj lenne a véremmel. Ön szerint ha netán...
Véradással kapcsolatos
Üdvözlöm! Négy és fél éve szültem. Úgy két éve derült ki, hogy ennek következtében kialakult nálam pajzsmirigy alul működés, ami nagyon...
véradás - chlamydia után fél évvel
Tisztel Hölgyem/Uram! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy ez év áprilisában elkaptam egy chlamydia fertőzést, amire akkor antibiotikumot...
MPS és véradás
Kedves Doktornő/Doktorúr! Érdeklődnék, hogy mitralis prolapsus syndroma esetén adhatok-e vért? Szeretnék a jövő hét folyamán elmenni...