• Mikor javasolt a gyógytorna kulcscsonttörés után?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        10 napja kulcscsonttörést szenvedtem el, bal oldalon középtájt két helyen eltört és kitört egy darab, hátizsák rögzítő kötést kaptam, majd rá 5 napra elmozdulás miatt megoperáltak, kaptam egy titán lemezt. Van rajtam egy 15 cm hosszú vágás. 6 nap múlva megyek vissza varrat szedésre. Most derékszögben rögzítve van a karom. Érdeklődnék, a gyógytornát mikor kéne elkezdeni, illetve most mennyire mozgathatom? Az orvos erről semmit nem mondott. A rögzítés elég zavaró, mivel a ruha alatt van a kezem a testemhez szorítva, levehető addig a kötés naponta míg öltözködöm, fürdöm? Állandó fájdalmam nincs néha hasogat, kattog. Az elmozdulást követően az operáció előtt zsibbadt és dagadt volt a felkar hátsó része. Újak mozognak, így rögzítve kisebb tárgyakat fogok vele, érdekelne vállból mennyire mozgathatom?

        Dr. Bogdán Aurél válasza a kulcscsonttörés témában

        Kérdéseire a pontos választ csak az operáló orvosa tudja megmondani. Ő volt ott a műtétnél, Ő tudja mennyire stabilan rögzít a lemez, milyenek voltak az anatómiai viszonyok. Én csak általánosságban tudok nyilatkozni, illetve a Mi gyakorlatunkat tudom elmondani. Mi általában ilyen műtét után a varratszedésig alkalmazzuk a törzshöz rögzített kötést, de addig szigorúan viselni kell. Ezt követően kartartó hevedert szoktunk felírni, mely már valamivel több mozgást enged. Óvatos tornát a varratszedéstől javaslunk. A műtétet követő 3 héten a heveder fokozatos elhagyása mellett a fokozatos terhelést is engedjük. A teljes terhelést a 6. héten célszerű elérni.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus Itt kérdezhet

        Dr. Bogdán Aurél
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2014. október 01., 08:05; Megválaszolva: 2014. október 06., 22:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        10 napja kulcscsonttörést szenvedtem el, bal oldalon középtájt két helyen eltört és kitört egy darab, hátizsák rögzítő kötést kaptam, majd rá 5 napra elmozdulás miatt megoperáltak, kaptam egy titán lemezt. Van rajtam egy 15 cm hosszú...
        Az lenne a kérdésem, hogy 8 hetes proximális sípcsonttöréssel szeretnék visszamenni dolgozni. A lábamat részlegesen terhelhetem. Ha munka mellett járok gyógytornára az befolyásolhatja vagy lassítaná a gyógyulást? Irodai, ülő munkát végzek...
        Négyes fokozatú porckopás és paralízis esetén ajánlott-e a gyógytorna, és ha igen hány alkalom kezelés szükséges?
        A bal térdemben belső oldalszalagszakadás történt (foci). 4 hétig rögzítve volt a lábam, ez most lejárt, és azt mondta az orvos (kérdésemre), hogy nem szükséges gyógytorna, mert fiatal a szervezet, helyrejön magától (33 éves vagyok). Nem...
        Édesanyám 50 éves, eltörött a bal lába utolsó, legkisebb (ötödik) lábközépcsontja tánc közben. Fekvőgipszet kapott, most vették le, és azt mondták fokozatosan terhelje. Azt szeretném megkérdezni, hogy milyen gyógytornát tudna neki...