Eltérések a vérképben

Tisztel Doktor úr! 3éves kislányomat 1 éves koráig szoptattam.Élete első 2 évében szinte sohasem volt beteg, eltekintve egy virusos hasmenéstől és az atópiás ekcémától, de légúti fertőzések nem voltak. 2 éves korában közösségbe került. Ezzel nagyjából egyidőben sajnos átesett egy erős megfázáson. Innentől kezdve szinte állandó felső légúti megbetegedésekkel küzdünk kisebb-nagyobb, de inkább kisebb megszakitásokkal, azóta többször szükség volt antibiotikumos kezelésre. Az allergiát kizárták. Immunológus ellenőrzése alatt áll, egy éve immunerősitőt szed. Cisztás fibrózis kizárására verejtéktesztet végeztek nála kb. fél éve, ami határértéket mutatott, a vizsgálatot megismételték, ekkor már teljesen normában voltak az értékek. Jelenleg orrmandula kivételére készülünk. Az első időpontot betegség miatt vissza kellett mondanunk. A második időpont előtt (a két időpont között kerek egy hónap volt! ) ismét átesett egy légúti fertőzésen. Ami kifejezetten nyugtalanit, hogy a vérképe is mutat bizonyos elváltozásokat, kiváltkép a magas limfocitaszám tűnt föl, valamint hogy a normálértéknél magasabb trombocitaszám ellenére a véralvadási idő hosszabb a kelleténél, többek között ezért is kellett ismételten elhalasztani a mandulaműtétet. A gyerek rővidebb séta után is elfárad, levert. Tudom, hogy a limfocitaszám lehet a fertőzésre adott válasz is, de most összevetettem az eddigi vérkép-vizsgálatokkal és a limfocitaszám már csecsemő korában és azóta is minden vérvizsgálat során magas volt (márpedig ahogy irtam, 2 éves koráig minimális betegségen esett át) néhol a felső határérték kétszerese. A gyerekorovos nem küldött el hematológushoz, bár a legutóbbi vérvizsgálat után emlitette, hogy esetleg indokolt lenne. Én nem akarok sem okoskodni, sem számon kérni, eddig is megbiztam orvosunk szavában, de ez az állandó betegeskedés, a lomfocita értékek és kislányom állapota már nagyon elkeseritenek. Ezért kérném a véleményét, mi ilyen esetben a teendő, tényleg szükségesek-e további vérvizsgálatok vagy csak a laikusságomból adódóan aggódom túlságosan. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel,

Dr. Balogh Andrea válasza légúti fertőzés témában

Kedves Kérdező!

A magasabb lymphocyta szám gyermekkori sajátosság nem csak a fertőzés vírusos eredetére utal. Ugyanakkor mert a kicsi 2 éves koráig nem volt beteges nem jelenti azt, hogy nem találkozott kórokozókkal. Ilyenkor a baba ismerkedik a különböző vírusokkal, fertőzésekkel, az immunrendszere dolgozik csak sokszor tüneteket nem okoz. A magasabb thrombocyta szám is fertőzések során szokott előfordulni bár nagyon fontos, hogy mennyire magas, konkrét adatok nélkül nem tudok mit mondani. Nem tudom a kicsi milyen immunerősítőt kap sokan a különböző vitaminokat értik ez alatt. Valódi immunerősítő a Broncho-Vaxom vagy a Ribomunyl érdemes valamelyiket kipróbálni, sok beteges kisbabának segítségére vannak ezek a készítmények.

Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekorvos

Kérdés: 2011. április 04., 13:52 ;Megválaszolva: 2011. április 05., 19:04
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
beteg kisbaba
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! 5 és fél hónapos kislányom vasárnap estére belázasodott (semmi előzményét nem észleltem, jó kedélyű, jó...
hörghurut
Kedves dr. úr/nó! Kislányom náthás állapota lázassá és köhögőssé vált. Láza 37 és 38, 7 között váltakozott. /Down-szindrómás 3 éves...
Gyermek felsőlégúti fertőzés
A gyermekorvos félsőlégúti fertőzést állapított meg. 7NAPJA MAGAS LÁZ VAN 38, 5 és felette, csak folyamatos Cataflan csepp adásával tartható...
Nátha
szeretnek tenacsot kerni ontol tisztel doktorno van egy 4 eves kislanyom ezzen a telen nagyon sokat volt nathas a hazi orvosunk irt neki nurofent meg ospent...
mi okozza?
Tisztelt Dr Nő/Úr! 7 hónapos a kislányom, és már 5 hete beteg! Folyik az orra, köhög és hörghurutos! Minden héten vittem orvoshoz, kettőnek is...