• Bélféreg lenne a gyerekemnél?!

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Gyermekem orra kb. 2 hónapja nagyon viszket, körülötte piros kis papullák jelentkeztek, majd fokozatosan a szája körül is megjelentek. Voltunk bőrgyógyásznál, fül-orr-gégészeten, de sehol semmit nem mondtak igazán. Majd a múlt héten egy másik bőrgyógyászhoz is elvittem, aki azt mondta, hogy gyermekemnek bélférge van. Kaptunk Vermoxot és Tinidazole tablettákat, illetve egy kenőcsöt viszketésre. Szeretném megkérdezni, hogy mennyi idő alatt kell hatni a gyógyszereknek, mert én még igazán semmi javulást nem látok gyermekem arcán. Figyelem a székletét is, de sehol egy kis élősködő. Mit javasol? Mit tegyek? Vigyem el vérvételre? Székletét vizsgáltassam be? Meg lehet ránézésre állapítani a bélférgességet?

        WEBBeteg szakértő válasza a bélféreg, gyerek, vizsgálat témában

        A bélférgesség során általában kis apró kb. 1/2-1 cm nagyságú cérnavékony kis fehér színű férgeket látunk (lehet persze nagyobb, stb. de az előbb említett a leggyakoribb). Ha a férgeket lehet látni a székletben, akkor kaphat a gyermek gyógyszert. Ha csak a tünetek vannak meg, akkor érdemes székletvizsgálatot végeztetni, illetve úgynevezett analis törlést is. A székletvizsgálatot 3 egymást követő székletből kell levenni, mivel a féregpeték nem minden széklettel ürülnek.

        Az analis törlést is érdemes 3 egymás követő napon elvégezni. Ezt úgy kell végezni, hogy receptre a gyógyszertárban kapnak 3 hurkapálcikát melynek a végén kis celofán van. Azt nem szabad leszedni a pálcikáról. Azzal 3 egymást követő nap reggel mielőtt a gyermek kikelne az ágyból úgynevezett ágymelegben ezzel a pálcikával körbe kell törölni a kisgyermek végbélnyílását. Ugyanis a végbélnyíláson a féregpeték előszeretettel vannak ágymelegben, és  ez okozza sokszor a végbéltáji viszketést.

        A Vermox tablettát 3 egymást követő nap szoktuk adni este 1 tablettával szükség esetén ezt később lehet ismételni. A Tinidazole adását nem igazán értem, azt bélférgességben nem szoktuk adni, azt protozoon fertőzésben adjuk előzetesen kimutatott székletvizsgálat eredménye alapján.
        Így én mindenképpen székletvizsgálatot javaslok és ismételt bőrgyógyászati vizsgálatot.

        Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea,  gyermekgyógyász

         


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-10-08 23:49:35; Megválaszolva: 2011. augusztus 09., 14:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben: