Csecsemőkori hasfájás és folyós széklet

Tisztelt Doktornő! Anyatejes kisfiam 3 hetes korában 2 napot folyamatos átsírt, lábát felhúzva, összekucorodva szűkölt, fájlalta a hasát, miután gyermekorvosunk tanácsára Iinfacolt, Biogaia csepeket és laktáz enzimet kap az anyatejhez. (Pont ekkor vettem észre a szájpenészét is, ami 2 napon belül kezelés nélkül már csak a szájzugokban volt, és a nyelvéről visszahúzott, de a szájzugaiban néha újra látom. Nagyon ritkán, de szükség van napi max 1 étkezésnél tápszeres kiegészítésre. A helyzet sokkal jobb lett, már sokkal kevesebbet sír, azonban még mindig rengeteget szűköl, van, hogy álmában is csukott szemmel nagyon nyöszörög, a kezével kapálózik ha háton vagy oldalt van,ha hason folyamatosan "kúszik" nyöszörgés közben az ágyban, nyugtalan, és ha nincs ránk kötve (éjjel) sokat felébreszti magát este 8- hajnali kettőig majd az éjszaka második felében hajnali 5-től. Ha nincs ránk kötve akkor sír is ebben aa 8-2-ig időszakban. Kandőben ha nyugtalanabbul is, de alszik. Eleinte csak szélcsővel tutott kakálni, mostmár magától megy, de nagyon "furán". Van, hogy 2 napig semmilyen kaki nincs a pelusban, majd aztán iszonyatosan híg, és iszonyatosan SOK (k) kakát nyom ki, annyit, hogy a pelus 1 kakát nem tud megtartani... vagy a másik véglet, amikor naponta 3 kakink is van, hihetetlen nyomások és nyögések árán. A kakik színe sárgásbarna, és vagy nagyon folyós, vagy kenőcsös magvasabb, de volt már olyan is, hogy magvassal indult és folyós lett a vége 1 kakin belül, ami 2 nap után a szemünk előtt folyt ki belőle. Ez normális? Vagy lehet valamilyen fertőzés eredménye? Valahol olvastam, hogy a szájpenész is ráhúzódhat a belekre. (A melleimet kezelem azóta is stadelmann rózsafa teafa hidralátummal, és még a gomba rajta volt canestennel.) Adhatok neki még valami mást is, hogy segítsem? Sokat masszírozzuk is. Van, hogy egész nap könnyen kijön a puki, de van, hogy lilára szűköli magát, hogy megszabaduljon tőle, és ez órákon, félnapon keresztül is tart. Szélcsőben hetek óta nincs semmi, ha megpróbáljuk. Igyeksezem nagyon figyelni arra, mit eszem, de nem találok megoldást. Hagyjam ki a tejtermékeket teljesen? Vagy IR-eskén naponta eszem valamennyi édesítőszert, kávéba, teába, pár szem pötyit, néha eritritet. Pár napos próbával nem lett jobb, de nem tudom ezek meddig maradhatnak a szervezetében. Pár hétig 1,5-2 óránként mellre kéretszkedett, 1 hónap alatt 1 kilót hízott, de a pocakfájás miatt már ezt is kitoltuk 3 órákra, néha 3,5-re (magunkra kötve könnyebben visszaalatható.) Szopi után még 20 percet jókedvű, mosolyog és gagyog, aztán kezdődik előlről a néha iszonyatos nyűglődés. A súlygyarapodása a felére csökkent így, de még ígyis meglesz a heti kb. 120g. Nagyon sajnálom az egész napos szűkölés, nyomás és szenvedés miatt. Tudok még valamit tenni? Előre is köszönöm! Egy aggódó anyuka

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Vas Felícia Emese válasza hasfájás témában

Kedves Édesanya!

Köszönöm a részletes leírást csecsemője problémájáról! Úgy látom, Ön is és házi gyermekorvosuk is igen nagy gondossággal látják el őt. Ilyen korban még a babák emésztőrendszere igen éretlen. Az ún. "hasfájós" babáknál a hasfájós tünetek 2-3 hetes korban kezdődnek és 6-8 hetes korban válnak a leghevesebbé, tehát gyermeke pont ebben az életkorban van. A kellemetlen tünetek legtöbbször 3-4 hónapos kor körül fokozatosan enyhülnek, majd megszűnnek. Bár gyakori kórképpel állunk szemben, az okokat pontosan a mai napig nem sikerült megtalálni. Látható, hogy Önöknél is ez a helyzet.

Kérdezte az Ön étkezését, ilyenkor a pár napos tejmentes diétát javasolt hosszabb ideig (4 hét) tartani, minden tejterméket kihagyva, gyermeke tüneteinek esetleges változását figyelve.

Javasolt az eddigi gondos ellátás folytatása, esetleg babamasszázzsal is próbálkozhat nála.

Kitartást kívánok! Tisztelettel,

Kérdés: 2020. október 12., 22:46; Megválaszolva: 2020. október 18., 20:49
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Csomók lágyék hajlatban
Covid után influenza védőoltás
Bekakilás /tejallergia?
C vitamin gyereknek
Nyirokcsomó duzzanat gyerekeknél