Várandósság 16. hete - 3-4 hete tartó jobb bordaiv alatti égés, fájdalom

Tisztelt Doktornő! A terhességem 16. hetében vagyok. A panaszaim kb. március 6-án jelentkeztek először, nem sokkal evés után, és azóta sem szűntek meg teljesen. A jobb bordaívem alatt érzek nyomást, égést, általában minden étkezést követően, valamikor enyhébben, valamikor erősebben. Volt hogy nagyon erős volt a fájdalom és ebéd után (csípőset is ettem) egészen éjjelig fájdalmas volt, No Spa nem segített. Éjjel aztán mindig jobb, az éjjeleket át tudom aludni, reggel is jobb, általában ebéd után kezd rosszabb lenni, de már abban sem vagyok biztos hogy az étkezéssel kapcsolatos, ugyanis volt kétszer is olyan hétvége ez alatt az idő alatt, amikor nem éreztem semmi fájdalmat, pedig nem ettem másként. Azt hittem el is múlt, de aztán újra visszajött, 3 nappal később, ebéd után. Egyébként egészségesen étkezem, vékony testalkatú vagyok, figyelek arra, hogy minden tápanyagot bevigyek. Annak ellenére hogy sok rostot viszek be, és sok folyadékot fogyasztok, állandó székrekedéssel küzdök már legalább 8 hete, pedig ezzel sosem volt problémám, emiatt sokszor vagyok felpuffadva is és kellemetlenek a napok. Mivel a panaszaim nem múltak el, a terhesgondozáson azt javasolták, menjek el hasi ultrahangra, mert szerintük epe körüli a fájdalom. A hasi ultrahangon mindent rendben találtak, semmi nem utal sem epekőre sem másra. Teljesen elbizonytalanodtam, mi lehet a baj. Egy személy felhívta a figyelmemet a Hellp szindrómára, utánaolvastam és eléggé megijedtem. A legtöbb helyen azt írják, ez a típusú fájdalom az egyik tünete, s mivel az ultrahangon nem derült kis semmi, elkezdtem aggódni, nem ez okozza e a tünetet. Megnéztem a többi tünetet is, az én vérnyomásom általában inkább alacsony 90-100/60-70 körüli, végtagjaim nem vizesednek, hányingerem fejfájásom látásromlás és egyéb tünetem nincs. Ettől függetlenül megijedtem, hogy ez a tünet nem ennek a komoly betegségnek az előjele e. Azt szeretném kérdezni, hogy lehet-e csak ez a tünet az, ami a Hellp szindrómára utal, mindez úgy is, hogy nem mindig fáj és egyébként sem nagyon erős, inkább közepes vagy enyhébb, de nagyon kellemetlen és zavaró. Vérvételen utoljára február 4-én voltam, ott még nem volt az értékekben eltérés, vizelet vizsgálaton pedig február 24-én voltam, ott is minden eredmény negatív volt. Várom megtisztelő válaszát. Köszönöm.

Dr. Farkas Ágnes válasza hasi fájdalom terhesség alatt témában

Kedves Hölgyem!

A HELLP szindróma tünete nem tart 8 hétig, nagyon gyors lefolyású. Néhány nap, vagy max. 1-2 hét alatt drámai állapotromláshoz vezet kezelés nélkül, de akár néhány óra alatt is.

Mivel régóta vannak panaszai egy laborvizsgálata egyenként sort kellene keríteni, ez ilyenkor fontos!

A hasi UH lelete megnyugtató, de Önnek folyamatosan panasza van, és ez nem jó.

Kezelni kell a székrekedést, és a puffadást is, egyébként szerintem ez okozza a folyamatos hasi fájdalmat. Terhesség alatt nagyon gyakori a renyhe bélműködés, és puffadás, és ezek a tünetek a tünetek változatos hasi panaszokat okoznak. Lehet, hogy a vastagbél jobb oldali szakaszában reked meg Önnél a gáz jobban, és azért fáj ott jobban. Próbáljon meg tornázni, mozogni kicsit többet. Emellett terhesen szedheti a Levolac szirupot, és az Espumisan gyöngyöt is, a terhesség alatt biztonsággal szedhetőek. Ezek általában megoldják a kellemetlen panaszokat, ne szenvedjen terhesség alatt végig!

Mielőbbi jobbulást!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes

Kérdés: 2022. március 31., 15:35; Megválaszolva: 2022. március 31., 22:31
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Vetélés,missed ab
Apaság kérdése
Legalon babatervezés
Terhesség alatti mióma
Terhesség alatti mióma
Kedves Doktor úr! Jelenleg 21. hetes terhes vagyok, még 2020-ban egy méhen kívüli terhesség után (azt mondták akkor, hogy valószínűleg a nagy...