Krupp és nátha

Tisztelt Gyermekorvos! Máté fiam 2, 5 éves, 7 hónapos korában jelentkezett nála először a krupp. Azóta 3szor voltunk kórházban kruppos rohammal. A legutóbbinál nov7én nem hivtuk a mentőt mert a kúp es a hideg levegő gyorsan segitett! Másnap a gyermekorvos tipikus kruppos rohamot állapított meg. Mondta a tüdeje tiszta, picit piros a torka. Porlasztót napi 3szor alkalmaztunk, orrleszivasnak eredmenye nem volt. Több gyógyszert felírt a doktornő, fenistil csepp, cataflam csepp, ipecaquana, flixotide, ventolin. Következő éjszaka nagyon keveset de ilyen ugatósan elkezdett köhögni, amin az ablakkitárása rögtön segitett. Mondhatni pár nap elteltével jobban lett elkezdett hurutosan köhögni, de az ipec. Nem segitett ezert ambroxolra váltottunk, különösebb eredménye ennek sem lett. 5 nap utan abbahagytam majd 2 nap kihagyásával elkezdtünk Szinupretet szedni, aztan 2, 5 hét után elkezdett folyni az orra. Tegnap belázasodott elvittem ügyeletre, tapinthatóan és láthatóan nagy volt a mandulája és kicsit fehérres. Mondtak, hogy a tüdeje tiszta, torka picit foltos, csak a lázát csillapitsam, ha szükseges. Ma meg nem volt lázas, arca sápadt, szeme alatt lilás karika van. A délutáni alvásnál is nagyon turtyog az orra. Ma is porlasztottunk és orrleszivtunk, orrotfújtunk többször. Elnézést amiert ilyen részletesen irok, a kerdesem arra irányul, hogy lehetseges, 2szer is megallapitottak, hogy a tüdeje tiszta akkor a váladék az orrában...? Biztos, hogy erre köptető kell? Esetleg vmilyen erősebb orrcsepp? Kisfiam egyebkent fehér bőrű és szőke. A bölcsöde bevezetését tetszik javasolni? Kerem ne vessenek meg amiert Önökhöz fordulok segitsegert! Szeretnek előbbre jutni, hogy kisfiam minél előbb túllegyen a betegsegeken. Tisztelettel: Piroska

Dr. Balogh Andrea válasza nátha témában

Kedves Kérdező!

A fertőzések felülről a száj, orr felől indulnak és juthatnak le a tüdő felé. Ha a tüdő tiszta az azt jelenti, hogy a fertőzés nem jutott le odáig. Hogy köptető kell e? Akkor érdemes adni, ha elkezdett szakadozva köhögni, de érződik, hogy nehezen jön fel a váladék illetve természetesen ha vizsgálat után az orvos úgy ítéli meg. Ha lehet érdemes elkerülni a bölcsit, ha nem tudják akkor jó ha gyermekorvosukkal felíratnak immunerősítőt a bölcsibe menetel előtt. Orrspraynek az Euphorbium compositumot jó szívvel ajánlom.

Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekorvos

Kérdés: 2016. november 28., 14:12; Megválaszolva: 2016. november 30., 19:06
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Orrdugulas
Kedves Doktorno! Kislanyom (17 honapos) egy hete nathas lett (orrfolyas, orrdugulas, enyhe kohoges) . 4 napig hasznaltam a Calpol nevu orrsprayt (Londonban...
Nátha 7 napos kislányomnál
Tisztelt Dr -no, a 9 napos kislanyomnak, mar 3ik napja folyik kegyetlenul az orrocskaja, es ma mintha egy parszor kohogott volna. (ezt ugy kapta el hogy a...
Elhúzódó nátha babánál
Tisztelt Szakértő! A kérdésem az lenne, hogy normális dolog-e, hogy a fiam aki most 9, 5 hónapos már a 3.hete náthás.Elkapta a nővérétől, aki...
Van e teendő?
Szem bevérzés