nyirokcsomó duzzanata

Tisztelt Doktor Nő vagy Úr. Segitségét szeretném kérni. A 2, 5 éves kisfiamnál találtam a nyakán megnagyobbodot nyirok csomót kb. mogyoró nagyságu, ráadásul mindig izzad éjszaka. Nem tudom mikor jelentkeztek de mult héten vasárnap vedtem észre, azóta eltelt 1 hét de semmi se változot. Elvittem a héten orvoshoz az talált többet is, de kissebeket. Monta semmi gond elmulik, elvileg az még utolsó betegségének a következménye. A kicsi kb.3 hete volt beteg, elvileg bevolt gyulladva a torka lázas volt kapot antibiotikumot. Nemtudom lehet ez is befolyásolja. Kértem vérvételre beutalót, megcsináltunk és ezek ledtek az eredmények össz.kalcium: 2.40 mmol/l magnezium: 0.93 mmol/l vas: 13.6 umol/l transzferrin: 3.29 g/l transferrintelitet: 16% teljes vaskötőkapac: 82.6 umol/l glukoz: 4.1 mmol/l Össz.bilirubin: 11.7 umol/l karbamid: 4.3 mmol/l kreatinin: 26 umol/l GOT: 29 u/l GPT: 14 u/l LDH: 538 u/l * Gamma-GT: 9 u/l* Alkalikus foszfatáz: 348 u/l triglicerid: 0.9 mmol/l koleszterin: 4.0 mmol/l HDL-koleszterin: 1.17 mmol/l LDL- koleszterin: 2.43 mmol/l Hugysav: 166 umol/l* CRP: 0.1 mg/l Anti-streptolysin t: 18 U/ml Vérkép-5 diff fehérvérsejt: 6.0 G/l Neutrofil: 25.3 %* Limfocita: 68.7%* Monocita: 3.6% Eozinofil: 0.13 G/l Bazofil: 0.01 G/l Vörösvérsejt: 4.62 T/l hemoglobin: 118 g/l hematokrit: 0.347 l/l Vvt. ált.térf.: 75.1 fl * Vvt.ált. hmg tar: 25.5 pg vvt.ált. hgb kon: 340 g/l * Vvt. variációs ko: 13.6% Thrombocyta: 308 G/l tromb.ált.térf.: 9.8f/l Min.vérkép (mikrosz) Karélyos: 28% * Eosinofil: 2% Lymphocyta: 60% * Monocyta: 2% megjegyzés: reaktiv lymphocyta: 8% Vizelet általános Fajsúly: 1.020 Fehérje: negative Cukor: negative Aceton: negative bilirubin: negative pH: 6.00 UBG: 3.20 Fehérvérsejt: negative Vér: negative Baktérium: negative Üledék: negative Orvos aszt monta hogy semmi kóros majd jöbb lesz, ami nem nyugtatot meg. Megtudna e mondani hogy milyen vizsgálatok kellenek még? kiakarnám zárni a legrosszabbat.meddig várjam? A lymphocyta szám nagyon zavar. Tisztelettel: Mira

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Balogh Andrea válasza nyirokcsomók témában

Kedves Kérdező!

A vérvétel alapján vírusfertőzése van a kisfiúnak illetve egy kis vérszegénysége. A vírusfertőzés miatt magas a lymphocyta szám. Ha kóros lenne a vérképben akkor nem azt írják, hogy reaktív lymphocyta - ami a gyulladásra utal. Ezek alapján teljesen megnyugtató további vizsgálatok nem szükségesek hiszen a vérképben nem csak a lymphocyta számot nézték meg hanem azt is, hogy annak szerkezete kóros vagy nem.

A nyirokcsomó duzzanat lassan múlik el sokszor 2-3 hónap. Természetese ha nő vissza kell menni orvosukhoz egyébként aggodalomra a jelen leletek alapján nincs ok.

Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekorvos

Kérdés: 2015. augusztus 02., 22:55; Megválaszolva: 2015. augusztus 06., 08:27
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Rövid,visszatérő fejfájás 2.
Nocutil használata
Csomók lágyék hajlatban
Covid után influenza védőoltás
Bekakilás /tejallergia?