2 éves gyerek háta fáj

Tisztelt Doktor Nő/Úr! 2 éves kisfiam körülbelül két hete néhány alkalommal panaszosan mutatta a hátát (dereka felett). Ezt ette például lépcsőzés közben, ülve és csak egyszerűen álló testhelyzetben is. Aztán a panaszkodás elmúlt, de azóta is többször piszkálja a derekát, vakargatja, meg-meg húzza a ruháját a hátánál. Időnként például nyújtózkodást, szaladgálást vagy pelenkázást követően. Van amikor játék közben odakap egy pillanatra. Nem panaszkodik, mintha tudomást sem venne róla, de valami mégis van ott. Beszéltem a védőnővel, aki azt mondta, hogy ilyen kis gyerekek nem szokták fájlalni a hátukat. A gyermekorvosunkat a napokban fogjuk felkeresni. Nem tűnik úgy, hogy nagyon kellemetlen lenne neki, mivel látszólag a játékban nem zavarja, az éjszakákat átalussza. Egyetlen problémánk, hogy a bőre eléggé száraz (ez rám is igaz), ezért kentem a derekát testápolóval is, hátha csak húzódik, de nem tapasztaltam javulást. Szemmel nem látható semmi a hátán és én nem tudtam kitapintani sem ott semmit. Mi lehet az oka annak, hogy egy ilyen kis gyerek érez valamit a dereka körül? Sajnos az interneten ijesztő dolgokat is írtak (a lúdtalptól a gerincdaganatig) ezért nagyon aggaszt minket ez az állapot, mely nem akar elmúlni. Milyen vizsgálatokat lát indokoltnak ebben az esetben? Válaszért nagyon hálásak vagyunk!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Balogh Andrea válasza a hátfájás témában

Kedves Kérdező! Lúdtalp ebben a korban szinte minden gyereknek van, problémát nem szokott okozni. Előfordulhat izomhúzódás, zúzódás különösen esések miatt. Ha már nem fájlalja játszik nyugodtan akkor ilyen jellegű dologra gondolnék, lehet hogy a bőrét annak szárazsága miatt piszkálja, érdemes orvosukkal egy jó hidratáló testápolót felíratni. Ritkán lehet gerincfejlődési rendellenesség, csigolyaprobléma ami hátfájást eredményezhet, de az fokozatosan okoz tüneteket, a problémák erősödő intenzitással jönnek elő - bár a legtöbbször tünetmentesek véletlen lelet folytán derülnek ki- éppúgy mint a daganatok esetében, tehát ott nem javulás van hanem fokozatosan romló állapot, így a helyükben emiatt nem aggódnék. Amit esetleg szükségesnek tartanék az egy 2 irányú gerinc felvétel amin a gerinc szerkezeti rendellenességei látszanak. Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekorvos

Kérdés: 2014. április 22., 17:51; Megválaszolva: 2014. április 23., 19:22
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Café au lait folt?
Covid után influenza védőoltás
Bekakilás /tejallergia?
C vitamin gyereknek
Nyirokcsomó duzzanat gyerekeknél