Orrmelléküreg gyulladás gyógyulása

Másfél hete kerestem fel háziorvosomat erős náthaszerű tünetekkel, amelyek már egy hete fennálltak csak enyhén. Kb. 1 hónapja már átestem valamilyen vírusom, de a családban mostanában valamelyikünk mindig beteg, így megy az oda-vissza ping-pong. A háziorvosom arcüreggyulladás gyanújával szakorvoshoz irányított (fájdalmam nem igazán volt a fejfájáson kívül), aki röntgen után (eredménye: mindkét sinus maxillarisban bő két ujjnyi folyadék) két oldali gennyes orrmelléküreg gyulladást állapított meg, majd Leflokin antibiotikumot írt fel. 1 hét utáni kontrollröntgenen (vizsgálat nélkül) eredmény: jobb oldali sinus maxillarisban bő két ujjnyi folyadékárnyék. A szakorvos rendelés végén járt, már indult haza, mikor odaértem a röntgenlelettel és az mondta, hogy hatástalan volt az antibiotikum, még mindig gennyes (miközben már gyakorlatilag panaszom nincs és csak az egyik melléküregben lát a röntgen folyadékot), írt beutalót az ÁEK-ba, ki kell öblíteni vagy megműteni. Mire finoman tiltakoztam, hogy tul. képpen enyhe fejfájáson kívül (melyet időjárás-érzékenységemnek tudok most be) semmilyen tünetem nincs, orrom nincs bedugulva, orrváladék normális színű és mennyiségű, nem feszít nem fáj az arcom, azt mondta, hogy várjak akkor egy hetet, szedjek ACC 600-at, gyógyszert már nem ír fel és meglátjuk, mit mutat a röntgen. Kérdésem az lenne, hogy valóban szükségszerű egy hét kezelés után ilyen radikális beavatkozás, mindennemű más próbálkozás nélkül? Nem lehet ezt kíméletesebb terápiával gyógyítani? Köszönöm válaszát.

Dr. Horváth Tamás válasza orrmelléküreg témában

Tisztelt Uram! Így látatlanban többé-kevésbé egyetértek a kollégával, bár esetleg meg lehet próbálkozni helyi lohasztással, azaz, hogy betenni az orrba a középső orrkagyló alá orrcseppes-érzéstelenítős vattát pár percre, illetve általános gyulladáscsökkentő (diclofenac vagy ibuprofen tartalmú) szedése is szóba jöhet. A Leflokin elég széles spektrumú antibiotikum, én ilyen esetben feleslegesnek gondolnék találomra újabb antibiotikumot adni.

Megválaszolva: 2011. március 19.

Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések

Homloküreg fájdalom víz alatt
Tisztelt Doktorok, A problémám lényege, hogy nagyon megtetszett a búvárkodás, mint hobbi, ezért elkezdtem kicsit komolyabban foglalkozni a dologgal,...
Homloküreg gyulladás és még más..
Üdvözlöm Egy olyan problémám lenne, hogy volt egy valamilyen vírusos megbetegedésem (nátha), amiből visszamaradt egy homloküreg gyulladás. 1 hete szedem az...
Büdös levegő
Tisztelt Dr! Párom egy nap azt vette észrem, hogy az orrábol kellemetlen büdös levegő áramlik ki. Még soha nem volt ilyen tünete, majd 2 nap múlva ez...
Visszatérő piros torok
Üdvözlöm! 1 hónappal ezelőtt jártam fül orr gégésznél pici nyelési érzékenységgel piros torokkal, azi sandozt írt fel (vérbő garatnyálkahártya leleten),...
Dobhártya rezonancia
Kedves Doktor Úr! 27 éves férfi vagyok. Régebb óta tapasztalom, hogy a balfülemben mikor kisebb hang inger is éri gondolok itt pl.: viz csobogásra, tányér...
Torokmandula elváltozás
Tisztelt Doktor Úr! A tegnapi nap folyamán fül-orr-gégészeti vizsgálaton jártam. A vizsgálatot követően a leletemre a következő került "Grade 2 heges...