• Torokgyulladásra hideget vagy meleget?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr/Nő!

        Szeretnék egy tévhitet tisztázni.

        Torokgyulladás esetén meleg teát vagy hideg teát/fagyit, stb érdemes inni/enni.

        Amikor legutóbb fájt a torkom, akkor ettem egy banánt és egy kicsit hideg volt, ami nagyon jól esett a torkomnak. Sokkal jobb volt mint a meleg tea.

         

        Válaszát köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a torokgyulladás témában

        Kedves Kérdező!

         A köznyelvben is forog, hogy mandulaműtét után a gyerekek ehetnek fagylaltot. Valóban, sokan a hideg, vagy jeges ételek és italok fogyasztásakor a torokfájás enyhülését tapasztalják. Máig sem ismert, hogy a hideg hatásai közül melyik felel az átmeneti enyhülésért. A hideg érösszehúzó hatása, a baktériumsejtekre kifejtett direkt sejtkárosító hatás vagy az érzőidegek aktivitásának átmeneti csökkentése, nem tudjuk. Természetesen a hideg ételek/italok fogyasztásakor a mérték a kulcsszó.

         

         

        Üdvözlettel: Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész


        WEBBeteg szerkesztőség
        Itt kérdezhet

        Kérdés: 2009-03-25 22:05:56; Megválaszolva: 2011. szeptember 19., 13:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben: