Ciripelés a fülben

Tisztelt Doktor Úr! Visszatérő panaszom, hogy a jobb fülemben ciripelő hangot hallok. (A bal fülemben soha.) Ahhoz is hasonlíthatnám, mint amikor kicsi buborékok pattannak szét. Néha napokon, heteken át rendszeresen hallom, aztán egy ideig nem, majd visszatér. Ez legalább fél éve ismétlődik. Nagyon zavaró tud lenni, amikor lefekszem aludni, és a csendben hallom a ciripelést. A napokban - egy hosszabb szünet után - visszatért a ciripelés, és most kifejezetten gyakran hallom. Korábban orrdugulás miatt jártam fül-orr-gégészeten (az orrdugulás az étkezés megváltoztatásával megszűnt) , ahol külső vizsgálat történt: Mko. RA területen eltérés nélkül. Mko. ép külső hallójárat, mko. ép, jobb oldalon jelzetten behúzódott, bal oldalon szintben álló gyöngyházfényű dobhártya. Légtartó dobüregek, orrnyálkahártya kp. vérbő, septum jelentősen nem deviál, jobb oldalon basalis léc látható. Kagylókon eltérés, kóros váladékcsorgás nem látható. (Garat, gége, hangszalagok, nyak tapintása rendben.) Teljesen más okból részt vettem egy agykoponya natív angiográfiás MR vizsgálaton, ami negatív lett: Koponya MRI - ax. T2 , cor. FLAIR, sag. T1, ax.DWI, SWI, ax. T1, 3D SWAN, 3D TOF szekvenciák készültek. A középvonal helyzete megtartott. A külső és belső liquorterek norm. tágak. A kamrarendszer szimmetrikus. Az agyállományban kóros jelintenzitású terület nem látható. Diffúziós eltérés vagy hemosiderin lerakódás nem látható. A kisagy-hídszöglet szabad. A 7-es és 8-as agyidegek eltérés nélkül. A hypocampusok és az insularis cortex ép. A craniospinalis átmenet, valamint a chiasma területe eltérés nélkül. Az orrmelléküregek és a mastoid sejtek légtartóak. Az orbiták megjelenése szabályos. Az art. angiographyas képeken kóros nem detektálható. Vélemény: Organikus eltérés nem látható. Panaszait magyarázó eltérés nem ábrázolódott. A nyaki erek ultrahangvizsgálata sem mutatott ki semmi elváltozást. A vérnyomásom rendben. Mire utalhat a furcsa fülcsengés? Milyen vizsgálatot lenne érdemes elvégezni? Előre is köszönöm!

Dr. Zaránd Rajmund válasza fülsípolás témában

Tisztelt Asszonyom,

Valószínű, hogy a középfül belső izmai egyikének összehúzódása áll a panasz hátterében. Általában neurotikus eredetű. Teendőt nem igényel. Nem is igen lehet mit csinálni a relaxáción és egyéb szorongás csökkentő terápián kívül.

Kérdés: 2022. április 06., 00:03; Megválaszolva: 2022. április 06., 06:22
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Fülsípolás
Üdvözlöm! 23 éves lány vagyok, és körülbelül két hete éjszakánként (amikor teljesen csend van) hallok valami fura morze szerű ütemes...
fülsipolás
Tisztelt Doktor Úr! Egy-másfél hete azt vettem észre, hogy sípol, ciripel a jobb fülem. Magas vékony hang, ami érdekes módon kevésbé zavaró...
fülsípolás
tisztelt dr nő/úr! problémám a köv.lenne: bal fülemen halláscsökkenés jelentkezik és már állandósult fülsípolás.nagyobb hanghatás nem...
Fülsípolás erős hanghatás miatt
Üdvözlet! Viktória vagyok! Olyan problémám lenne hogy a férjem egy erős hanghatás következtében immárom már fél éve sípol a füle...
A fülsípolás miatt már aludni sem...
Tisztelt Doktor Nő/Úr! A problémám egy hete kezdődött! Tudni illik, hogy pánikbeteg vagyok illetve menstruációs szorongást állapított meg...