Krónikus mandulagyulladás, lepedékes nyelv

Tisztelt Doktornő/Doktor úr! December elején egy felfázás miatt Savulin nevű antibiotikumot szedtem. Közben nyelési nehézségeim lettek, gondoltam csak a gyógyszer mellékhatása. Mivel később sem szűnt felkerestem kollégáját. Kiderült, hogy krónikus mandulagyulladásom van, de ez a nyelési nehézségen kívül más panaszt nem okozott. Minden nap jártam ecsetelésre és kaptam antibiotikumot is újra. Most a kúra végén jelentkezett a lepedék a nyelvemen. Először csúnya zöldes, barnás volt. Erre is kaptam gyógyszert, Diflucan 150mg illetve itthonra gyógyszertári ecsetelőt is. Mostanra a nylevem inkább narancssárga színű, csak az első harmada normális, rózsaszín színű. Felülete olyan, mintha szőrös lenne. A hátsó harmadán inkább világos színű lepedék van. Mi lehet ennek az oka? Köszönöm a válaszát!

Dr. Zaránd Rajmund válasza Nyelv témában

Tisztelt Uram,

A lepedék a nyelven általában a megváltozott táplálkozás miatt keletkezik, ugyanis a szaruréteg nem kopik eléggé. Teendőt nem igényel. Lassanként eltűnik, ha ismét rendesen eszik.

Kérdés: 2021. január 04., 20:52; Megválaszolva: 2021. január 07., 08:34
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Nyelv-torok problémák
Kedves Doktornő/úr! 1-2 hete lettem figyelmes a nyelvem hátulján lévő kis dudorokra és a fehéres-sárgás lepedékre. Egy hete megjelent egy kisebb...
Lehet hogy sujos?
Azt szeretnem kerdezni, hogy van a nyelvem jobb oldalan alul egy kis resz, ami nagyon faj ha hozza er valami. nem nevenem daganatnak de mit tanacsol?
Mikrobiológiai lelet
Tisztelt Doktor Úr! Körülbelül három héttel ezelőtt vettem észre, hogy erős, sárgás színű lepedék keletkezett a nyelvemen, ami fogmosás...
Augmentin duo szedheto e clexane kura...
Idült mandulagyulladás, reflux?