• nyaki terület betegségei

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! Körülbelül 3 hete kezdődött nálam egy számomra eléggé aggasztó tünet. A torkomban, körülbelül középtájékon, de talán kissé lentebb erőteljes szorítást érzek. Ez annyira irritáló, hogy néha köhögés is kíséri. Fájdalom nincs. Nem gombócot érzek, inkább olyan, mint mikor az emberen egy szűk nyakú ing van, ami szorítja a torkot. Szinte állandóan igazgatom is a ruhám nyakát reflexszerűen, de hiába. Levegőt akadálytalanul tudok venni, és étkezésnél sincs problémám a nyeléssel. Voltam háziorvosnál, aki fül-orr-gégészhez küldött. A fül-orr-gégész elvégzett egy általános vizsgálatot, amely során megállapította, hogy enyhén ki van sebesedve a torkom, és van egy kis vérbőség is odalent. Rákérdezett, hogy refluxos vagyok-e és mivel gyerekkorom óta az vagyok, egy az egyben erre fogta a nyaki szorítást, de biztos ami biztos elküldött egy pajzsmirigy és nyaki lágyrész ultrahangra. Ez a vizsgálat teljesen negatív lett. Kaptam gyógyszert a reflux kezelésére, viszont egyelőre nem tudok megnyugodni, mert világ életemben refluxos voltam, sőt, egy pár hónappal korábbi, más okból végzett fül-orr-gégészeti vizsgálaton ugyanezt a kisebesedést és vérbőséget megállapították de sem akkor, sem soha korábban nem éreztem ezt a szorítást és nem értem, miért pont most jött volna elő, ha az állítólagos kiváltó okai eddig is fennálltak. A történethez hozzá tartozik, hogy az elmúlt hónapokban nagyon nehéz időket éltem meg, rengeteget stresszeltem és több, egyelőre ki nem derített eredetű tüneteim voltak. Ezen tünetek nagyrésze a neurológusom szerint pszichoszomatikus, és szorongás, valamint hipochondria áll mögöttük. Az eddigi tüneteimre (fejfájás, derék/hátfájás, emésztési rendszerem teljes felborulása) még úgy-ahogy rá tudtam fogni, hogy pszichés eredetű, de ez a szorítás annyira inenzív, annyira egyértelmű, hogy nem hagy nyugodni. Nagyon félek a rákos megbetegedéstől, és azt szerettem volna kérdezni, hogy az említett negatív eredményű vizsgálatok ellenére lehetséges-e, hogy valamilyen nyaki (garat, gége, nyelőcső, pajzsmirigy) daganatos megbetegedésem legyen, vagy ha az lenne, akkor az az említett vizsgálatok során kiderült volna. Családban hasonló esetről nem tudok, sohasem dohányoztam, alkoholt is csak mértékkel fogyasztok. A szorongásos, pánikroham szerű tüneteimre Frontint írt fel a háziorvosom, és nem tudom, hogy azért-e, de talán ha beszedem kevésbé érzem a szorítást. Előre is nagyon köszönöm a válaszát!

        Dr. Zaránd Rajmund válasza a Globusérzés témában

        Tisztelt Uram, Leírása, életkora és az elvégzett vizsgálatok a daganatos betegséget lényegében kizárják. Reflux és pszichoszomatikus eredet valószínű.


        Kérdés: 2020. május 21., 23:48; Megválaszolva: 2020. május 22., 07:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő, 6 hónapja egy nagyobb, hetekig tartó torokgyulladás (talán mononukleozis) után meg van dagadva pár nyaki és hónalj nyirokcsomom. 4-6 mm-es reaktív nyirokcsomók az ultrahang szerint. (2szer is voltam, azt mondták semmi kóros)....

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        A tüdő vitaminja
        A folyamatos, tudatos vitaminpótlással sokat tehetünk egészségünkért.
        Füstmentes jövő?
        Új - Távkonzultáció