Megoldások csendes refluxra.

Tisztelt doktor úr, 45 éves vagyok, 25 éve szenvedek a csendes reflux tüneteitől. -Reflux tünetek, melyek nálam nem jelentkeznek: felső hasi fájdalom, gyomorégés vagy puffadás. -A székrekedés, a szelek és a böfögés nagyon enyén mutatkoznak. -Közepes tünetnek mondanám, a reggeli torokkaparást (alvás közben megnyíilik a gyomorszáj és a gyomorból feljövő savas gőz irritálja a torkot). -Erőteljes tünet viszont a gombócérzet a torkoban - erős fulladásos tünetekkel. Ennek intenzitása nő ébredés után, megfázáskor, fizikai terheléskor, ha a gyomrom üres vagy édesség hatására. A tünetek evés hatására megszünnek, illetve mentolos tictac segitségével időlegesen elmulnak. Nem cink hiány, vas hiány, nem stresszes az életem, nincs helicobacterem. A pajzsmirigy, a lép rendben van úgyanúgy, mint a vértérkép, ami nem utal emésztési gondokra. Három kérdésem lenne: 1 - a helicobacter okozhatja-e a fenti tünetcsoportot, a fulladásos érzetet? Az, hogy megfázás esetén a tünetek nagyon intenzivek, lehet annak a jele, hogy ha az immunrendszer legyengül, akkor a helicobacter elszaporodik-megerősödik.. Úgyanakkor a nyelőcső intenzivebb érzékenységét megfázáskor talán okozhatja a légcső gyulladásos állapota. 2 - Az, hogy üres gyomor esetén a tünetek erősödnek, talán azt feltételezi, hogy nem termelődik elég gyomorsav., Hogyan lehetne megvizsgálni, hogy a gyomor termel megfelelő, mennyiségű és minőségű savat? Mivel lehet a gyomorsav termelést elősegiteni? 3 - Milyen vizsgálattal lehet kideriteni, hogy valamiféle autoimmun betegség állhat a refluxom hátterébe? Csatolom a vértérképemet. Válaszát előre is köszönöm,

Dr. Plósz János válasza globusérzés témában

1.Helicobacter nem okoz torokpanaszokat. 2. Létezik un. gastro panel vizsgálat (vérvétel, nálunk a Synlab Kft-nél elérhető) mely segíthet a savtermelés és a gyomornyálkahártya állapotának megítélésében. 3. Autoimmun betegségek vérvételi eredmény alapján diagnosztizálhatók, a megfelelő autoantitestek kimutatásával (nyelőcső-panaszokat, dermatomyositis illetva Sjögren szindroma okozhat).

Kérdés: 2023. január 30., 11:45; Megválaszolva: 2023. január 30., 14:39

Kérdések és válaszok: Reflux és gyomorfekély

Gyomortükrözés
Tisztelt Dr Úr! Nemrégiben voltam gyomortükrözésen, nen igazán kaptam magyarázatot, hogy az alábbiak mit jelentenek pontosan ezt szeretném kérdezni...
Reflux betegség
Tisztelt doktor úr. Kérésel fordulok önhöz. 4 éve voltam gyomortükrőzésen akkor reflux öt állapították meg., Decemberben ismét felerősődőtt a...
13C-urea antibiotikumos kezeléshez...
Tisztelt! Nemrégiben egy ismerősöm tanácsára a 20+ éve fennálló időszakos gyomorfájdalmaim lehetséges okaként elmentem egy 13C-urea kilégzéses...
Gastritis chronica aspecifica
Tisztelt Dr. Plósz János! Szeretném a segítségét/tanácsát kérni! Tavaly gyomorégés, köldök feletti valamint bal bordaív alatti fájdalom,...
Torokban borsó nagyságú dudor...
Üdvözlöm Kb 1-2 hónapja eléggé rossz állapotban vagyok lelkileg..sok stressz ér sokat szorongok. Nagyon sokat ég a gyomorszájam és a torkom is fáj....