• Nyelési nehézség, állandó torok probléma mitől?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! Problémám évekkel ezelőtt keződött, egyik napról a másikra torkomban gombócot éreztem és nem tudtam a szilárd ételt lenyelni. Apró pici hólyagok is voltak a lágyszájpadon és a garaton, illetve égő érzés volt benne. Ezt követte egy tüdőgyulladás, amire rengeteg antibiotikumot kaptam, a szájnyálkahártyám állapota romlott a gyógyszerek hatására úgy éreztem. Kb. 9 hónap után javult az állapot, mindent tudtam enni újra. Kb. 2 év után újra kezdődött, először kezdett megakadni kis étel darabkák, majd egyik napról a másikra szilárd ételt nem tudtam fogyasztani és a mai napig nem tudok. Ennek már több mint 3 éve. Azóta pépesitek mindent. Refluxom is van évek óta nagyon erősen, illetve jelenleg myasthenia gravis irányában kezdtem el a kivizsgáltatást. A 3 év alatt egyetlen egy tenyésztés sem készült a torkomból sem, pedig milliószor kerestem fel gégészeti rendelést is a fennálló probléma miatt. A fotón (csatoltam Önnek) látható állapotra mindig az volt a válasz, hogy nincs semmi probléma. Többször van 4-5db picike hólyag szerű elvaltozás a torkomban, illetve most a kis bevérzés is. Ég a garatom nagyon sokat, ha próbálok szilárd ételt enni (ami nem megy), azonnal mégjobban kipirosodott és irritált lesz a nyálkahártya. Rengetegszer kiszárad a torkom, főleg éjszaka is, mert az orrom is szinte mindig eldugul alváskor. Krónikus arcüreg, illetve orrnyálkahártya gyulladásom is van. Már teljesen bele vagyok betegedve ebbe a problémába, hogy csak pépes ételt tudok enni és, hogy ilyen a szám állapota. Tartok tőle, hogy a nehogy vérzés alakuljon ki az ilyen bevérzések helyén. Ön szerint mi okozhatja a fennálló problémát?? Helyre fog ez jönni még? Minden egyes napomat megkeseríti és nem tudom hová fordulhatnék még ezzel. Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel!

        Dr. Zaránd Rajmund válasza a Nyeléspanasz témában

        Tisztelt Hölgyem, A leírásából két organikus ok látszik, ami okozhat dysphagiát. Az egyik a reflux, a másik az orrlégzés gátoltsága. Salvus vizet, illetve orröblítést pl. NeilMed eszközzel tudok javasolni. Egyébként az az érzésem, hogy fentieket pszichés eltérés is színezi. Így pszichológiai gondozást mindenképpen javasolok.


        Kérdés: 2020. január 06., 06:57; Megválaszolva: 2020. január 07., 07:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben: