• Torokfájás gombócérzéssel

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor úr! 37 éves nem dohányzó nő vagyok. Pontosan 1 hónapja elkezdett fájni a torkom, amit nyeléskor éreztem. Elmentem fül-orr-gégészhez, aki vírus miatt bő folyadékot, c-vitamint, stb-t javasolt. Mindezek nem segítettek, nátha is lett belőle, rengeteg orrvérzéssel (ez nálam megszokott a náthás megbetegedéseknél) kb 1 hét múlva hazautaztam, és a háziorvosomhoz elmentem, aki orrmelléküreggyulladást mondott, és Azi Sandozt írt fel 3 napos kúraként. Jobb lett tőle, de nem éreztem, hogy igazán elmúlt volna, amit ő sem értett, így elküldött rtg-re (az első tünet után 2 héttel, mellkas, és orrmelléküreg felvétel), a leleten ez állt: "norm. helyzetű, sima kontúrú rekesz, a lateralis sinusok megnyíltak, légtartó tüdők, a tüdőkben körülírt eltérés, friss infiltratio nem látható, a szív mérs. nagyobb, a pulmonalis főtörzsek nem tágabbak, norm. tágasságú mellkasi aorta. Jobb sinus maxillárisban mérs. fokú körkörös nyálkahártya hyperplasia látható, nívós fedettség nem ábrálozódik." A háziorvos szerint ez a gyulladás miatt (volt) ilyen. Nem kaptam már rá semmilyen gyógyszert. A torokfájás azonban nem múlt, így visszamentem az előző fül-orr-gégészetre, ahol továbbra is csak a folyadékot, pihenést, stb-t javasolta az orvos. Itt említeném meg, hogy a gégetükrözést nem bírta elvégezni az orvos, mert öklöndöztem a tükörtől; illetve hol szárazan, hol hurutosan köhögtem, de nem folyamatosan, hangom nem rekedt, olykor csak köszörülnöm kell. Gyomorsavat nem érzékelek, viszont lassan 1 hete már idegentestérzésem is van a torkomban, az a gombócszerű, egész nap, de fekvő helyzetben intenzívebben érzem. Rossz fogam sincs, stresszes életmódom van. Házi gyógymódokat már azt hiszem lassan mindent kipróbáltam. Kizárólag teát iszom (gyümölcs, gyömbér) langyosan; tantum verde, negro, orvosi pemetefűt szopogattam, majdnem egy üveg Rhinatiolt megittam, amikor még köhögtem; méz, és még sorolhatnám. Nem iszom hideget, nem eszem fűszereset, nem dohányzom, alkoholt sem iszom. Kérdésem az lenne, hogy ez a légúti megbetegedés a mostani időszakban ennyire makacsan nem múlik? Vagy komolyabb baj lehet a háttérben? (Tudom, hogy nem az interneten fog bárki távgyógyítani, csak már meg vagyok ijedve.) Tudom, hogy valahogy a gégetükrözést meg kellene csinálnia az orvosnak, de mit tehetek, ha ennyire nem bírom a vizsgálatot? Illetve évek óta ismeretes, hogy pajzsmirigy alulműködésem van, okozhatja a gombócérzetet a pajzsmirigy is? Hol kezdjem a kivizsgáltatást? Előre is köszönöm a válaszát! Üdvözlettel, Mónika

        Dr. Zaránd Rajmund válasza a garatgyulladás témában

        Tisztelt Asszonyom! Ebben a szezonban igen sok elhúzódó, de nem szövődményes felső légúti hurutot látunk. Ha nem az infekcióval függ össze, akkor reflux is állhat a globusérzés hátterében (nem a klasszikus, GERD, hanem a nem olyan rég vizsgált LPR). Emiatt esetleg Salvus vízzel ivókúra (napi 1-2 dl összesen, kortyonként, főként étkezések után) javasolt. Talán a gégetükrözés megerősítheti ezt a gyanút, de komolyabb betegséget sem a betegség hossza, sem az életkora miatt nem keresnék.


        Kérdés: 2019. március 25., 10:43; Megválaszolva: 2019. március 25., 14:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben: