• kengyel - protézis

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Édesanyám (60) bal fülében 2005-ben protézist helyeztek el az elcsontosodott kengyel helyett. Az extrém igénybevétel miatt az előzetesen "hatóidőnek" jósolt 20 év helyett már sajnos újra fennáll a hallás gyengülés. A pontos műtétet és azt végző orvost sajnos nem tudjuk visszaidézni, (ügyfélkapus betegéletút 10 évre visszamenően lehetséges). Mit javasol, ha hallókészüléket nem szeretnénk egyelőre? Új protézist szoktak elhelyezni, vagy a meglévőt "duplázni"? Sikertelen műtét járhat egyéb kockázattal vagy mellékhatással? Köszönöm válaszát! Tisztelettel: B. Ágnes

        Dr. Gerencsér Emőke válasza a kengyel - protézis témában

        Tisztelt Kérdező! Kedves Ágnes! Extrém igénybevétel nem fordul elő, mert a hallás nem extrém igénybevétel. Valószínűleg arról van itt szó, hogy a kengyel talpa ismét becsontosodott és ezért nem tud mozogni a kengyel, ezért rosszul hall az Édesanyja. Tehát a meglévő kengyelt nem lehet duplázni, azaz nem lehet második hallócsontot behelyezni, arra hely sincs. A műtét azt jelenti, hogy feltárják a dobüreget, megnézik az okot, ami miatt ez a hallócsont pótlás nem működik, amit kell kivesznek, amit kell felszabadítanak és új protézist tesznek be. Az audiológus el tudja dönteni, hogy egyáltalán tud-e hallókészüléket javasolni erre a helyzetre. Valószínűleg műtétet fog javasolni, ezt minden fül-orr-gége klinikán rutin szerűen operálják. Minden jót kívánok, nyugodtan vállalják a műtétet, hisz alig van lábadozási idő és fájdalommal sem jár. dr Gerencsér Emőke


        Dr. Gerencsér Emőke, fül-orr-gégész
        Fül-orr-gégész Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Gerencsér Emőke

        Kérdés: 2019. január 24., 12:36; Megválaszolva: 2019. január 24., 16:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben: