• Kivehető-e?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! A következő a problémám: Kb. négy-öt hete nagyon szerencsétlenül, mikor gránátalmát ettem kanállal, véletlenül vettem levegőt (szűk az orrsövényem, gyakran szájon keresztül lélegzem), és úgy éreztem, hogy egy (száraz nem szétharapott, belül magos) egész darabka hirtelen lekerült a tüdőmbe. Éreztem, hogy egyből mélyebbre, nem is volt köhögési gégeingerem, de lent éreztem, hogy oda került. Próbáltam, de nem tudtam felköhögni, nem mozdult. Gondoltam, majd egyszer csak kijön. Teltek a napok, tünet szinte semmi, de hamarosan náthás lettem, nem nagyon, csak köhécseltem, de akkor sem jött ki (Augmentint és valami gyenge köptetőt szedtem, de váladék szinte nem is volt, csak az orromban). Aztán múltak a gyenge tünetek (egynapos hőemelkedés volt csak, láz nem is), el is feledkeztem róla (munka, egyebek), köhécselgetés nem szűnt meg, csak enyhébb lett. A darabka azóta sem jött föl, nem volt ki hátba veregessen, saját kezűleg meg nem volt eredményes, néha mintha megmozdult volna egy ébredéskori köhögésnél, de most már egyre jobban érzem, hogy ott van, és egyre inkább van köhécselési ingerem megint. Korábban soha semmi baja nem volt a tüdőmnek (tüdőgyulladásom sem volt), nem akarom, hogy baja legyen. Eléggé érzem, hogy feszül, nyom, tompán bök belül a jobb mellkasomban, ahogy hirtelen levegőt veszek, köhögök vagy krákogok, mozgok, érzem. Valahogyan ki kell onnan vetetnem, mert nem jön ki, és nagyon aggaszt ennyi idő múltán, már nem is vagyok jól tőle, eléggé érzem. Tegnap alig tudtam megfordulni éjjel az ágyban miatta. Ezen kívül teljesen jó a közérzetem, minden. Mit tudnak ezzel tenni? Egy hörgőtükrözéssel megtalálható, kiszedhető? És hogy ennyi idő óta bent van gondolom elfonnyadt, viszont a magja kemény, és nem volt apró, ahogy emlékszem. Ha kicsírázott, akkor is kiszedhető? (a neten ilyen esetet is írtak..) Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Szabolcs

        Dr. Zaránd Rajmund válasza a Idegentest témában

        Tisztelt Uram! A légúti idegentestek eltávolítása valóban hörgőtükrözéssel történik. Mivel nem friss a panasz, így háziorvosi beutalóval tudja igénybe venni az illetékes pulmonológia szakambulanciáját. Vannak esetek, amikor csak tüdősebész tud segíteni, de általában gyakorlott bronchoszkópos szakember el tudja távolítani az akut és a krónikus idegentesteket is vágás nélkül.


        Kérdés: 2018. december 09., 18:13; Megválaszolva: 2018. december 09., 18:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben: