• gemkapocs látszik-e ultrahangon

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! A problémám a következő: 2 hete a másfél éves kisfiam lehet, hogy lenyelt egy gemkapcsot, mert azóta sem találjuk sehol (2 hete). Nem tartom valószínűnek, hogy tényleg lenyelte, mert végig figyeltünk rá és semmi tünete nincsen, a székletében sem találtam, viszont nem hagy nyugodni a dolog, mert azóta sem találtuk meg. Van már röntgen beutalót, viszont nem szívesen venném el, mert olvastam, hogy a gyerekekre 10x olyan káros lehet a sugárzás, mint felnőttekre és valószínű, hogy egyébként is csak az én megnyugtatásomra kellene. Az lenne a kérdésem, hogy egy jó minőségű, modern ultrahanggal például egy magánrendelőben meg tudnák-e nézni, ki tudnák-e zárni, hogy ott lehet-e még esetleg valahol a gemkapocs. Előre is köszönöm a választ! Eszter

        Dr. Laki András válasza a idegentest témában

        Tisztelt Kérdező! A gémkapocs és a hasonló kis méretű fémtárgyak ultrahanggal nehezen vizsgálhatók. Nem állítanám, hogy teljesen kizárt, hogy meglátják, de a belek gáztartalma és a béltartalom mellett nehéz feladat kimutatni. Szerintem egy negatív ultrahang lelet sem zárhatná ki, hogy volna idegentest a bélben, de esetlegesen egy gyanús képletet is röntgennel kellene megerősíteni. Ha biztosat szeretnének tudni, akkor egy röntgenfelvétel eldöntheti a kérdést, aminek a sugárterhelése nem tekinthető aggasztóan soknak, bár kisgyermekkorban minden röntgenvizsgálatot valóban mérlegelni kell.


        Kérdés: 2020. június 09., 23:02; Megválaszolva: 2020. június 11., 21:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.