gemkapocs látszik-e ultrahangon

Tisztelt Doktor Úr! A problémám a következő: 2 hete a másfél éves kisfiam lehet, hogy lenyelt egy gemkapcsot, mert azóta sem találjuk sehol (2 hete) . Nem tartom valószínűnek, hogy tényleg lenyelte, mert végig figyeltünk rá és semmi tünete nincsen, a székletében sem találtam, viszont nem hagy nyugodni a dolog, mert azóta sem találtuk meg. Van már röntgen beutalót, viszont nem szívesen venném el, mert olvastam, hogy a gyerekekre 10x olyan káros lehet a sugárzás, mint felnőttekre és valószínű, hogy egyébként is csak az én megnyugtatásomra kellene. Az lenne a kérdésem, hogy egy jó minőségű, modern ultrahanggal például egy magánrendelőben meg tudnák-e nézni, ki tudnák-e zárni, hogy ott lehet-e még esetleg valahol a gemkapocs. Előre is köszönöm a választ! Eszter

Dr. Laki András válasza idegentest témában

Tisztelt Kérdező!

A gémkapocs és a hasonló kis méretű fémtárgyak ultrahanggal nehezen vizsgálhatók. Nem állítanám, hogy teljesen kizárt, hogy meglátják, de a belek gáztartalma és a béltartalom mellett nehéz feladat kimutatni. Szerintem egy negatív ultrahang lelet sem zárhatná ki, hogy volna idegentest a bélben, de esetlegesen egy gyanús képletet is röntgennel kellene megerősíteni. Ha biztosat szeretnének tudni, akkor egy röntgenfelvétel eldöntheti a kérdést, aminek a sugárterhelése nem tekinthető aggasztóan soknak, bár kisgyermekkorban minden röntgenvizsgálatot valóban mérlegelni kell.

Kérdés: 2020. június 09., 23:02; Megválaszolva: 2020. június 11., 21:56
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Idegentestek kimutatása
Tisztelt Doktornő! Kb. 3 hete elestem az úttesten, és lett egy kis seb a tenyeremen, ahol ráestem. Kitisztítottam a sebet, de másnap észrevettem...
Agyi MR vizsgálat
Tisztelt Doktor Úr! Az alábbi agyi MR vizsgálat eredményét szeretném megkérdezni Öntől, pontosan mit is jelent, és van e félnivalóm, illetve...
Kontrasztanyagos szív CT pajzsmirigy...
Tisztelt Doktor Úr! Ausztriában Irenat cseppeket (perchlorat védelem) adnak be a pajzsmirigy betegeknekjódot tartalmazó kontrasztanyagos szív CT...
Látható e törés a röntgen...
Tisztelt Doktor Úr! Kérdésem az lenne, hogy a csatolt képeken látható e bordatörés? Képalkotás után csak a képeket kaptam meg lelet elvileg egy...
Mr lelet véleményezése