Szemfájdalom

Tisztelt Doktor úr! Egy hónapja a munkahelyemen az egyik kollégám flexelt mellettem és egy pillanatra úgy éreztem mintha egy fémpor, vagy darabka a szemembe pattant volna.. El is mentem a szemészetre másnap ahol meg is nézték biomikroszkóppal, és találtak egy kis idegen testet a felső szemhéjamra tapadva, amit el is távolítottak, majd az orvos aztmondta, hogy már biztosan nincs semmi a szememben, és egy corneregel nevű szemcsepp receptel haza küldött.. Mivel az égő, szúró jellegű panaszaim hetek múlva sem javultak elmentem egy másik szemészhez, aki szintén megvizsgálta mikroszkóppal részletesen és aztmondta, mivel ő sem lát benne semmi idegen testet valószinű valamilyen gyulladás lehet és egy flucon nevű szemcseppet írt fel, amitől nem gyógyult meg a szemem szintén egy hét múlva sem... A leletem alapján a következőt állapították meg a szememről: Status: V 1, 0 1, 0 Jo. conj békés. Felső szemhéj tarsalis con.-ján apró idegen test. Szaru épp. Th: eltávolítás.. Azt szeretném kérdezni, hogy a réslámpa mindent megmutat e szemben, vagy maradhatott benne apró szilánk ami irritál, mert fájdalmat érzek benne.. Begyulladva kívülről nem látszik, nem piros, és nem is könnyezik, valamint látásromlást sem érzékeltem.. Esetleg tudna valami tanácsot adni doktor úr, mert nemtudom mitévő legyek.. 29 év alatt semmi baj nem volt a szememmel, csak emiatt kezdődött el folyamatosan égni kb 2 és fél hónapja.. Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Cserháti Zoltán válasza idegentest témában

Tisztelt Uram!

Néhány pontosítás az elején: nem biomikroszkóppal, hanem réslámpával vizsgálták meg, és Corneregélt írtak fel valószínűleg. Olyan esetekben, amikor idegentestet látunk a szaruhártyába ékelődve, vagy a felső szemhéjak alatt találunk, akkor ún. hámhiány alakul ki. Ez magától is meggyógyulna, de ilyen esetekben antibiotikumos szemcseppet és/vagy hámosító kenőcsöt (Corneregél) írunk fel. Amennyiben eltávolították az idegentestet, akkor legtöbbször még érzik a helyét a betegek, ez normális, hiszen a hámhiány helyét érzik.

A szemészeti leletről nem írt bővebben. Ha a kontroll során találtak nem találtak idegentestet, akkor valószínűleg nincs benne. (Ha a szemhéj alatt van idegentest, akkor az nyomot - hámhiányt - hagy a szem szaruhártyáján.) A szaruhártyán kialakuló hámhiány (amit a szemhéj alatt lévő idegentest okozott) néhány nap-1-2 hét alatt teljesen begyógyul.

Nehéz kérdés, hogy ezt követően még mindig érez valamit a szemében. Ez lehet egy egyenetlenül begyógyult hám vagy heg, esetleg tényleg zajlik valamilyen gyulladás (erre a Flucon jó) , vagy csak száraz a szeme azt érzi.

Érdemes lehet egy antibiotikum tartalmú szemcseppet még megpróbálni, de ilyen formában nagyon nehéz tanácsot adni.

Remélem segítettem,

Kérdés: 2018. február 28., 16:42; Megválaszolva: 2018. március 07., 22:47
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Látás élesség
Üdv: Dr.úr A Panaszom a következő lenne. Mennyezet profilozása közbe beton szemcse csapóbot a szemembe. Bal szemem érintet. Visus:...
Látás
Tisztelt Doktornő Olyan problémám van, hogy a bal szemembe belement egy vasforgács, körülbelül másfél hónapja. Elmentem szemészetre, ahol az idegen...
Mi lehet ez?
Reggel egy szuro erzessel ebredtem, es a szememben ezt talaltam.Vajon mi lehet ez? Forduljak orvoshoz vele? vagy esetleg elmulik magatol?!
folt a pupillán
Tisztelt Doktornő! Ma reggelre egy kis szürkés-fehéres folt jelent meg a pupillám közepén. Fájdalmat nem okoz, de reggel óta homályos a látásom...
Szemészet! Belement egy...
Fürdőszobát újítottunk a csempét vertük le amikor belepattant a szemembe egy kis szilánk.Eléggé fájt, szúrt már majdnem kipislogtam de nem...