• Duzzanat, betüremkedő orrgarati szövet

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktornő! Köszönöm gyors válaszát amit a mai napon meg is kaptam, a talált orrmandulával kapcsolatban szeretnék még 1-2 kérdést feltenni Önnek. Az orromra felírt Dymista orrspray használata óta, reggelente véres darabok is vannak az orrváladékomban, ez problémát jelent-e? Valamint szeretném megkérdezni Öntől azt, hogy mennyi esélye van, hogy egy súlyosabb, akár rosszindulatú daganatot összetévesztenek a leletre felírt orrmandula megnagyobbodással? Tudom hogy a betegségem már 8 éve fennáll, és ez alatt a tüneteim nem erősödtek, de mégis tele vagyok aggodalmakkal. Sajnos a legrosszabb dolgot tettem amit tehettem, utána néztem a tüneteimnek a neten, és olvastam egy oldalon, hogy egy középkorú embernél, jó ideje tartó garati váladékcsorgás panasszal CT, és orr endoszkóp használatával orrmandula megnagyobbodást észleltek, és csak mintavétel után derült ki, hogy nasopharyngealis carciomáról van szó ami halálos betegség. Sajnos tudom magamról, hogy aggodalmam sok esetben alaptalan, de nem tudom kiverni a fejemből a gondolatot, mi van ha mégis én vagyok az akinek peche van. Sajnos ezt leletet legkorábban 6 hat múlva fogom megkapni, és úgy érzem ez idő alatt bele fogok bolondulni a tudatlanságba. Válaszát segítségét előre is megköszönve. Üdvözlettel, Gyula

        Dr. Gerencsér Emőke válasza a Duzzanat, betüremkedő orrgarati szövet témában

        Tisztelt Kérdező! Kedves Gyula! Számomra nem derül az ki, hogy milyen leletre vár most 6 hétig? Az allergia ellenes orrspray-k néha kiszárítják az orrnyálkahártyát és szivárgó vérzést okozhatnak. De nézze meg a fül-orr-gégész, aki felírta - ha valóban " véres darabokat" is észlel. Az orrgarati daganatok gyakoriságát nem tudom megmondani, ilyen statisztikákat nem olvasok. Azt sem ígérte senki Önnek, hogy nem lehet élete során bármikor daganatos beteg. A szövettani vizsgálatokat azért végzik, hogy a kivett anyagból kimutassák az esetleges rosszindulatú sejteket, tehát ez biztonsági vizsgálat. Az endoszkóppal ránézésre a legtöbb esetben eldönthető az, hogy gondoljunk-e daganatra, vagy sem. De korrekt eredmény csak szövettan birtokában érkezik.. Ha Önnek orrgarati rosszindulatú tumora volna, már tudna róla, mert lett volna tünete és nem élt volna 8 évig kezeletlen állapotban. Hát, tudja Gyula, én Önnek nem tudok segíteni, mert ehhez pszichiáter kellene. A net-en pedig olvasgathat sokat, attól nem lesz orvos, csak egy okoskodó képzelt beteg marad, hát ilyen félelemmel és beállítottsággal inkább vicces, vagy szórakoztató oldalakat keressen fel. üdvözlettel dr Gerencsér Emőke


        Dr. Gerencsér Emőke, fül-orr-gégész
        Fül-orr-gégész Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Gerencsér Emőke

        Kérdés: 2018. november 15., 18:40; Megválaszolva: 2018. november 16., 07:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben: