• Dozzanat, betüremkedő orrgarati szövet

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor/Doktornő! 34 éves Férfi vagyok. 8 éve folyamatosan szipogok, és enyhén mindig folyik az orrom. Szem körüli fájdalom esetenként szokott csak lenni. Egyszer már próbáltam kivizsgáltatni magam, de akkor azt mondták a szipogásom csak egy rossz szokás és nincs semmi bajom. Most újra előkerült az eset, és új kivizsgálás sorozaton mentem végig. Mindenhol mást mondanak, és sajnos képes vagyok az internetes keresések segítségével a legrosszabb dolgokra következtetni. Kérem segítségét, hogy a lentebb leírtak alapján kell e valamitől komolyabban tartanom. Válaszát előre is megköszönve. 1. Orvos látogatás: STATUS: Ép hallójáratok, és dobhártyák. kp. nagy lobmentes tonsillák. Gége nyálkahártya kissé vérbő, ép, jól mozgó hangszalagok. Felszini érzéstelenítés után kissé jobbra devialó septum, bal alsó orkagyló hátsó polusában szeder szerű duzzanat, kp. kagyló kissé deformált Kóros váladék nem található. Epipharynx szabad. Therápia: Nasorex orrspray 2x1-1 puff Javaslat: Allergia vizsálat Arckoponya CT javasolt Diagnózisok: J3100/3 – Idült Rhinitis 2.CT Eredmények A vizsgálatot axialis síkban a sinus frontalis felső szélétől a keményszájpad magasságáig végeztük, coronalis és saggittalis síkú rekonstrukciókat végezve. A bal oldali sinus maxillaris medialis falán proximálisan 7x14 mm-es nyálkahártya kiszélesedés látszik. Az ethomoid sejtek részlegesen csaknem mindkét oldalon fedettek. A sinus frontális distalis részén ugyancsak mindkét oldalon polypoid jeleggel kiszélesedett nyálkahártya látható. Az alsó orrkagylók nyálkahártyája ugyancsak duzzadt. A csontos septum nasi „S’ alakban ugyancsak devial. Vélemény: Fenti localosatioban sinusitis chr. polyposa, 3. Második Orvos látogatás: Itt az orvos csak annyit mondott, hogy Ök másképp nézik a CT leletet, és semmi mást nem lát a felvételeken, ami rendellenes elváltozásra utalna, csak enyhe allergiára utaló jeleket. Majd az allergológián kivizsgálnak. 4. Allergológia: Az allergia vizsgálat negatív eredménnyel zárult, de a doktornő fül-orr-gégész révén endoszkóppal megnézte az orromat. Status: Vérbő fellazult garatnyh. érz. után endoscoppal: mkét choana felső részébe betüremkedő orrgarati szövet (orrmandula? ) Javaslat: Mintavétel, majd ennek ismeretében eltávolítás. Therápia: Monetason orrspray 2x1-1 puff Mi lehet az a szeder szerű duzzanat, amit nem neveztek meg? Ön szerint ez lehet jó- vagy, rosszindulatú orrdaganat? Mért nem tudta a doktornő azonosítani, hogy mandula-e amit lát? Mért van szükség mintavételre, ha nem rosszindulatú a kinővés? Úgy halottam felnőtt korban az orrmandula műtétnek elég sok veszélye van. Kell e valamitől tartanom. Válaszait előre is megköszönve. Tisztelettel!

        Dr. Gerencsér Emőke válasza a Duzzanat, betüremkedő orrgarati szövet témában

        Tisztelt Uram! Látatlanban azt tudom mondani, hogy Önnek megnagyobbodott orrmandulája, megnagyobbodott orrkagylók / döntően a bal alsó kagyló hátsó pólusa / és idült rostasejt gyulladása van, ami a homloküreg irányába terjed. Attól Ön még lehet allergiás, hogy azt nem tudjuk kimutatni - mint az esetek 30 %-ában van így. Mindenképp műtét szükséges: FESS + orrmandula műtét. Tehát nem csak az orrmandulát kell kivenni. Mivel az orrmandula felnőtt korra visszafejlődik, ezért javasolta a gégész kolléganő a szövettant, de természetesen a kivett orrmandulát is megvizsgálják. Azt javaslom Önnek, hogy jó nevű fül-orr-gégésznél jelentkezzen be műtétre. gyógyulást kívánva üdvözlöm dr Gerencsér Emőke UI. Én minden beteget megnézek endoszkóppal is és a CT-t végignézem, így könnyebb kielégítő diagnózist mondani


        Dr. Gerencsér Emőke, fül-orr-gégész
        Fül-orr-gégész Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Gerencsér Emőke

        Kérdés: 2018. november 14., 11:10; Megválaszolva: 2018. november 15., 13:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben: