Nyirokmirigy megnagyobbodás, nem múló enyhe fájdalom nyeléskor. Milyen lehetséges problémák lehetnek?

Tisztelt Doktor Úr! Körülbelül ez év január elején arra lettem figyelmes, hogy a jobb oldalamon lévő nyaki területen egy enyhe nyomást kezdtem el érezni. Ez fokozatosan erősödött, majd egy megbetegedés lett a vége, aminek a végén megnagyobodott a nyakam jobb oldalának közepén lévő nyaki nyirokcsomó. Itt egy szakorvos is belenézett a torkomba, de azt mondta, hogy csak egy enyhe gyulladás látható (kihúzta a nyelvem és ez fejre erősített nagyító eszközzel nézte meg a torkom) . Most egy két hete megint megbetegedtem, mivel buta módon kint maradtam a hidegben és szerintem erős huzatot kaptam, ezután egy antibiotikumos kúra tett helyre körülbelül 1 hét alatt. Az összes korábbi megbetegedéssel kapcsolatos tünet elmúlt (láz, végtagfájdalom, orrfolyás, erős köhögés) , viszont megint előjött ez a furcsa érzés a nyakam jobb oldalában. Igazából nem is fáj konkrétan a nyakamnál, néha enyhén a fülemnél érzek egy enyhe fájdalmat (enyhe szúrást) , de nyeléskor olyan fura gombóc érzés van a torkomban és hosszabb időközönként jön fel egy kevés válladék (amit felköhögök) . Gyulladt/meleg érzésem van folyamatosan a torkom/nyakam jobb részén és általános levertnek érzem magam, olyan mintha folyamatosan ott lenne valami a torkomnál, de különösebben nem befolyásolja se a nyelést se a levegővételt. Sajnos elég pánikolós vagyok, így előfordulhat, hogy a levertség vagy a gyengeség csak azért jelentkezik, mert túlságosan félek attól, hogy valami komoly probléma lehet, ezt sajnos nem tudom megítélni. Van még egy másik jellegű tünet is, bár nem tudom, hogy ez mennyire kapcsolódik össze ezzel a problémával, de most egy pár napja arra lettem figyelmes, hogy a jobb karom felső részén hosszan a feszítő izom mintha be lenne gyulladva és úgy általában a jobb karomon is furcsa érzés jelentkezik. (ez gondolom lehet mástól is, ha esetleg meghúztam, vagy valami hasonló, csak furcsállom, hátha köze van a nyakamon lévő nyirokrendszerhez) . + Esténként gyakran felkelek az éjszaka közepén. Én magam folyamatos ülőmunkát végzek, de rendszeresen járok maszíroztatni és próbálok valamennyit mozogni nap közben. A héten mindenképpen elmegyek fül orr gégészetre, viszont az lenne a kérdésem, hogy ezekkel a tünetekkel milyen betegségek valószínűsíthetőek? Tudom, hogy ezt így lehetetlen távolról megmondani, csak arra lennék kíváncsi, hogy nagy eséllyel bakteriális/virális dologról lehet szó, vagy inkább másról? Ha nem szűkíthető nagyon le ezekel a tünetekkel a problémakör, akkor igazából a statisztikára lennék kíváncsi. Nagyon szépen köszönöm a válaszát!

Dr. Zaránd Rajmund válasza irritáció témában

Tisztelt Uram!

Véleményem szerint vírusfertőzés, illetve az elmúlt felső légúti hurutot kísérő orrnyálkahártya duzzanatának elhúzódása miatti irritáció állhat a tünetek hátterében. Az izomzat eltérését nem tudom fentiekkel összefüggésbe hozni. Bakteriális fertőzést nem tudok valószínűsíteni az elmondás alapján.

Célszerű volna a teljes gyógyulás érdekében orröblítést használni (pl. www.orrmoso.hu) , ami fizsós mosással jelentősen javítja az orr funkciójának helyreállítását, így a többi panasz javulását is.

Kérdés: 2018. március 27., 17:26; Megválaszolva: 2018. március 28., 13:36
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Füst irritáció
Tisztelt Doktornő / Doktor úr! Az elmúlt pár hétben lakókörnyezetemben folyamatosan zavaró füst szag jelentkezik, különösen a házon...
Mi az audiogram alapján a BNO kódja?
Mitől van folyamatos orrdugulásom?
Halláscsökkenés
Orrnyálkahártya duzzanata