• Szájlégzés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! Szeretném a véleményét, segítségét kérni a következőben: Kisfiam 3 éves és kb másfél éve nappal mindig a száján veszi a levegőt, éjjel pedig legtöbb esetben orron, horkolás nélkül, de szájlégzés is előfordul. A fül-orr-gégészünk orrmandulaműtétet javasol. Tympanometriás vizsgálaton voltunk, B típusú görbét eredményezett egy hosszan tartó nátha után, melyet további kettő követett, így a legközelebbinél már majdnem teljesen lapos görbét kaptunk. Középfülgyulladása ezt az esetet leszámítva nem volt, antibiotikumot évente egyszer kap kb, de a náthái elhúzódóbb jellegüek. Kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben valóban indokolt az orrmandula műtét? A tymponometrias b eredmény javulhat? Érdemes egyáltalán várni? Kisebb gégegyulladása 2-szer volt télen, félek, hogy a szájlégzéssel esetleg tönkreteszem a garatmanduláit, gégegyulladása fokozottabb lesz, ha közösségbe kerül. Ez lehetséges? Vagy pont ezért lenne szükséges tovább megtartani az orrmanduláit? Bár egy kicsit úgy vagyok vele, hogy hiába van orrmandula, ha a száján veszi a levegőt.. Szóval kicsit műtét párti vagyok. A szájlégzés megszünhet műtét után? Ha nem, akkor merre induljunk, hogy megtudjuk miért van? Előre is nagyon köszönöm a válaszát!

        Dr. Zaránd Rajmund válasza a orrmandula témában

        Tisztelt Hölgyem! A B görbe a legrosszabb, a lapos (itt van pl. a magyarázat, 1-es ábra: http://www.wsiat.on.ca/english/mlo/hearing_loss.htm). Ha ezt látjuk, folyadék van a dobüregben, ami 1 hónapon túl fönnállva műtétet tesz szükségessé. A többi panasza is javulni fog (orrlégzési gátoltság, torokmandulák állapota stb.) Én egyértelműen a műtétre szavazok ebben az esetben. Természetesen jó (egészséges) állapotban.


        Kérdés: 2016. április 26., 00:15; Megválaszolva: 2016. április 26., 11:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben: