Orrmandula probléma

Tisztelt doktor úr! 7 hónapos kisfiam miatt kerestem meg önt. Egy egyszerű náthával kezdődött történetünk, kisfiam akkor volt egy hónapos. A náthából meggyógyult, azonban visszamaradt egy szörcsögő hang, olyan jellegű, mintha tele lenne az orra, azonban hiába szívtuk, váladék nem jött. Az étvágya romlott, nem szopizott olyan hatékonyan, így a súlygyarapodása is szépen lassan lecsökkent. Mivel a tünetei (szörcsögés) nem múltak, fül-orr-gégészhez vittük, aki fenistil cseppeket javasolt, szerinte a fertőzésből maradhatott vissza egy kis duzzanat az orrmandulával kapcsolatban. Egy hónap telt el és mit sem változott a dolog, így visszatértünk a doktornénihez, aki mintát vett a pici orrából. Először acinetobacter tenyészett ki, amire kaptunk gyógyszeres cseppet. A kontroll minta sajnos ismét fertőzést mutatott, most staphylococcus baktérium tenyészett ki. Ettől a baktériumtól, úgy tűnik nehéz szabadulni, hiába kaptunk orr kenőcsöt és esett át a kicsi egy antibiotikum kezelésen. A tünetei átmenetileg javultak ugyan, de a gyógyszer mellékhatásaként (probiotikum adása ellenére) szájpenész jelentkezett a kicsinél. Most ott tartunk, hogy egy hónap alatt a második náthás- köhögős betegségen esik át, az orr váladékában ismét staphylococcus tenyészett ki, streptococcus társaságában. A szájpenésztől is lehetetlennek látszik a szabadulás. Ecseteltük és elmúlt, de röviddel a kezelés abbahagyása után ismét felütötte a fejét, azóta is változó intenzitással jelen van sajnos. Az orvos tanácstalan, ismét kenőcsöt kaptunk. Azt mondta, hogyha most sem gyógyul, akkor kórház- lehet műtét vár ránk. Kérdéseim a következőek volnának: A megnagyobbodott orrmandula illetve a hónapok óta tartó fertőzések okozhatják-e, hogy a kicsi nehezen boldogul a cumisüveggel, illetve nem képes pépes ételeket lenyelni? Ha valóban műtét válik szükségessé, ez mennyire kockázatos ebben az életkorban? Várható, hogy a műtét után rendeződik az evésprobléma? Mivel tudom segíteni a kicsi gyógyulását? Szinte minden evés elött inhalátorozunk (salvus vízzel) , orrát rendszeresen tisztítjuk tengervizes orrspray segítségével, jelenleg köptetőt is kap (Sinupret) , mert ez mintha segítene neki a duzzanattal szemben is. Igyekszem a jó időre való tekintettel sűrűn kivinni a szabadba, kap vitaminokat. Kisfiam egyébként élénk, kiegyensúlyozott baba. Ügyesen mászik, stabilan ül és kapaszkodva áll már kb. egy hónapja. Éber, nem nyűgösködős, éjszaka szépen alszik. Jellemzően a száján vesz levegőt. Nővére közösségbe jár, ő hozza haza a fertőzéseket, nagy félelmem, nehogy hányással- hasmenéssel járó fertőzést hozzon haza (etetési-itatási probléma-kiszáradás veszélye miatt) , vagy hörghurut, nehéz légzés jelentkezzen a kicsinél. Mennyire reálisak a félelmeim? Nagyobb orrmandulával ezek a betegségek valóban veszélyesebbek lehetnek? Édesapjának, nagymamának volt nagyobb az orrmandulája, ez örökölhető? Válaszát előre is köszönöm! Egy aggódó édesanya

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Zaránd Rajmund válasza Orrmandula témában

Tisztelt Szülő!

Leírása alapján valóban az orrmandula megnagyobbodása áll a panaszok hátterében. Funkcionális probléma, vissza fog fejlődni, remélhetőleg már a tavasz beköszöntével.

A kolléga terápiája lényegében megegyezik azzal, amit én is javasolni szoktam, de apróbb módosítások lehetségesek a siker érdekében. Ha lehet, keressen föl személyesen, úgy egyszerűbb a gyermeket látva megbeszélni a teendőket. Műtétet ebben a korban akkor végzünk, nagyon ugyanis az altatási rizikó.

Ha lehetséges, érdemes a nagy gyereket is otthon tartani egy darabig, hogy ne hozzon haza újabb fertőzéseket.

Kérdés: 2018. március 11., 09:04; Megválaszolva: 2018. március 11., 17:34
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Arcüreg panoráma röntgen
Nyaki fájdalom,nyirokcsomók
Suttogás mennyi kárt okozozott
Tisztítószer belégzés
Kellemetlen szagérzékelés