mi segíthetne?

Tisztelt Doktor Nő! Közel 2 éve szenvedek egy gyomortükrözés folyamán megállapitott " enyhe refluxtól" Több gyógyszert kipróbáltattak velem, de sajnos a gyógyszerek nem használnak. Elsősorban a savgőz jön fel a torkomba és marja. Rendszeresen meg mutatom szak orvosnak a nyelőcsövemet, torkomat. Most fokozottabban fel van maródva még a szájpadlásom is és a torkom szinte véraláfutásos. oly annyira, hogy a köpetben is van egy kis vér. Mit tudna javasolni, mivel öblögessem, hogy enyhüljön a fájdalom, illetve a nyálkahártya kicsit javuljon.Tudom a kiváltó okot kellene megszüntetni. A táplálkozásom olyan ami ebben az esetben kell. Mindent betartok..de nincs változás..sőt most rosszabb. Köszönöm a segítségét.

Dr. Gerencsér Emőke válasza Mi segíthetne? témában

Tisztelt Kérdező!

A reflux betegségben PPI-t szed a beteg / protonpumpa gátló gyógyszert /. És ezt folyamatosan szedi.

Én abban nem hiszek, hogy a saját gyomorsavam olyan gőzt fejleszt, ami PPI szedés mellett is képes bármit felmarni a garatomban.Ha ilyen maró gőz képződne a gyomromban, akkor annak a nyálkahártyáját is kikezdené.

Ezért nem hiszem el azt, hogy a saját gyomorsavam - amit PPI-vel minimálisra redukálok - majd 40 cm-t felfelé haladva a lágyszájpadomat is " kikezdi ".

És nem tudom, valóban mi is látható az Ön lágyszájpadán.

A garat lehet gyulladt, a garatfal fokozottan erezett, ez idült garatgyulladás jele.

Amennyiben köpete van és az vérrel festenyzett, meg kell vizsgálni endoszkóppal az orrot és az orrgaratot, valamint az algaratot és a gégét.

És ezáltal el lehet dönteni azt, hogy van-e a felső légutakban valódi vérforrás, vagy csak pecsételő vérszirvárgás.

Fájdalomcsillapítóként lehet nsaid-ot szedni a PPI mellett, vagy Susp. anaesthetica oldatot elszopogatni.

dr gerencsér Emőke

Kérdés: 2016. január 28., 00:11 ;Megválaszolva: 2016. január 29., 18:30
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Véres köpet, idült pharyngitis
Torokprobléma
Elhúzodó torokfájás
Orrmelléküreg - CT, CBCT, vagy MRI?
Mandula gyulladás